Ziua Toleranței marcată la Reșița printr-o expoziție împotriva extremismului

În fiecare an, în 16 noiembrie se sărbătorește Ziua Internaţională a Toleranţei. Colegiul Naţional Mircea Eliade a desfășuat astăzi în cadrul proiectului „Holocaustul, o lecţie a trecutului, pentru prezent”, acţiunea „Stop extremismului de dreapta, pentru toleranţă, pentru un viitor al păcii”, prilej cu care a fost prezentată expoziţia „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“, rezultată din colaborarea Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Activitatea se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Asociaţia „Nevo Parudimos” şi biblioteca şcolii, cu participarea elevilor clasei a VIII-a C, a IX-a şi a XI-a C. Proiectul este coordonat la nivelul şcolii de profesorul de istorie Ghiorghiţa Fercea şi are ca punct central găzduirea de către şcoală a expoziţiei de atitudine cetăţenească „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“. Expoziția este în primul rând o pledoarie pentru întărirea democrației. Ea își propune să arate, totodată, pericolele care decurg din extremismul de dreapta ca amenințare pentru democrație și pentru demnitatea umană.

”Expoziția este centrată pe două idei. Pe de-o parte cum privim lumea prin prisma drepturilor omului, a democrației și pe de cealaltă parte pericolul care îl reprezintă reactivarea extremismului de dreapta și în Europa și în țară. acțiunea este complexă și s-a derulat pe parcursul întregii săptămâni, dar astăzi este activitatea principală”, a precizat coordonatorul proiectului, profesor Ghiorghița Fercea.

Comentarii

comentarii