30 de ani de la moartea lui Georg Hromadka comemorați „Alexander Tietz” Reşiţa

Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reşiţa a comemorat cei 30 de ani de la moartea lui Georg Hromadka, personalitate emblematică a germanilor din Banatul Montan.
Acesta s-a remarcat prin dăruirea pentru comunitatea pe care o reprezenta dar și clasei muncitoare din vremea aceea, mai ales că aici la Reșița clasa muncitoare a fost dominantă de-a lungul secolelor.

Georg Hromadka s-a născut la 6 iulie 1911, în localitatea Lupeni și provine dintr-un mediu social-democrat. În 1929 devine secretar al organizaţiei locale a Tineretșului Socialist din Reşiţa și peste câțiva ani secretar al Partidului Social-Democrat. A făcut închisoare politică Din în perioada 1940 – 1941 şi din nou în 1942.

Eliberat din închisoare în august 1944, nu se bucură prea mult de libertate căci, în 1948, este arestat din nou în baza unor acuzăţii false şi condamnat la 20 de ani de carceră.
În anul 1956 este graţiat şi devine jurnalist şi editor.

Este declarat cetățean de onoare post mortem al municipiului Reșița în 2002.
O efigie o efigie a lui Georg Hromadka, realizată în anul 2000 de către artistul plastic Petru Comisarschi se află pe frontispiciul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița.

În ” Scurta Cronica a Banatului Montan” Georg Hromadka a prezentat Banatul Montan atât prin prisma istoriei, culturii dar și a civilizației din această zonă, fiind o carte de căpătâi pentru toți cei care doresc să se apropie de Banatul Montan, după cum a susținut Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German din județ.

La evenimentul comemorativ au fost invitați oameni de cultură ai orașului, criticul de artă Gheorghe Jurma, prof. univ. Nadia Potoceanu, membrii ai comunității germane și membrii ai comunității locale ce l-au cunoscut pe Georg Hromadka.

Comentarii

comentarii