4 sfaturi ca sa cumparati produse sigure pentru Paste

Crestinii ortodocși sarbatoresc duminica Invierea Domnului. Acum trebuie sa iei oua, miel, cozonaci, branzeturi. Ai grija de unde cumperi! Specialistii Agentiei Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va dau cateva sfaturi.

MIEI. Se vor putea vinde numai in spatii aprobate si supravegheate veterinar. Cam în fiecare oraș, exista un singur targ autorizat pentru comercializarea mieilor, in Piata agro – alimentară orașului, de obicei. Mergeti in magazine autorizate, unde carnea este verificata. Veterinarii au grija ca in aceste magazine sa intre numai carne de la miei sanatosi, crescuti in gospodarii sau ferme autorizate.

Totodata, este verificata temperatura pe durata transportului, in vehicule care respecta conditiile sanitare. Carnea de miel trebuie sa fie insotita de documentele de sanatate a animalului, iar pe carcasa trebuie sa existe o stampila rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, care sa aiba indicativul judetului, urmat de numarul de cod al medicului care a supravegheat taierea.

 

OUA SI PRODUSE DIN OUA. Pot sa vanda oua si produse din oua numai firmele autorizate, care transporta marfa in conditii sanitare. E interzisa depozitarea si comercializarea in spatii improvizate. Nu cumparati oua cu coaja crapata sau lovita. Verificati modul in care sunt marcate ouale si data valabilitatii.

LAPTE SI PRODUSE DIN LAPTE. Laptele crud si branzeturile trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om.

Producatorii care vand lapte crud direct in piete trebuie sa aiba fise de sanatate a animalelor, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.

Branzeturile pot fi expuse la vanzare numai in spatiile special amenajate in piete si targuri, in vitrine frigorifice, in tavi care nu ruginesc, usor de curatat si igienizat.

Produsele din lapte trebuie protejate in timpul transportului, in recipiente sau pungi din plastic. Se permite si in putini din lemn, daca sunt curate. Cereti ca branzeturile sa fie ambalate in hartie cerata sau pungi din plastic de unica folosinta. Toate produsele trebuie sa fie etichetate. In piete se pot folosi tablite sau panouri afisate deasupra produsului.

COZONACI. Aceleasi sfaturi ca si pentru celelate produse: cumparati numai din magazine autorizate, verificati etichetele, termenul de valabilitate.

Carnea de miel se vinde la un preț cuprins între 20 și 25 de lei pe kilogram în locurile autorizate pentru sacrificarea animalelor de Sarbatori. Mieii pot fi cumparati de aici si vii, la pretul de 10 – 15 lei pe kilogram.
In tara, carnea de miel costă cam, la fel si costa de la 20 lei/kg (Dambovita), 22 lei/kg (Arges), 20 lei/kg (Teleorman), 25 lei/kg (Covasna) si până 25 lei/kg (Timis și Caraș Severin).

Comentarii

comentarii