73 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS

Miercuri și joi, în 17 şi respectiv 18 ianuarie 2018, comunităţile germane din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin îşi vor aduce aminte, prin intermediul unor manifestări comemorative pe plan interjudeţean care se vor desfăşura la Reşiţa, de începuturile deportării germanilor în fosta URSS. Programul manifestărilor de la Reșița va fi următorul:

· 17 ianuarie 2018, ora 16.30, Centrul German „Alexander Tietz” Reşiţa:
„Memoria și istoria. Importanța oral history pentru consemnarea veridică a istoriei contemporane”, cu dr. Smaranda Vultur (Timișoara).
· 17 ianuarie 2018, ora 17.00, Centrul German „Alexander Tietz” Reşiţa:
73 de ani de la începutul deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică și 68 de ani de la întoarcerea ultimilor deportați acasă. Serată muzicală dedicată comemorării cu oaspeți din Timișoara, sub îndrumarea dr. Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat.
· 18 ianuarie 2018, ora 12.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” Reşiţa:
Recviem pentru victimele deportării.
· 18 ianuarie 2018, ora 13.15, Monumentul Deportaţilor (parcul „Cărăşana”), Reşiţa:
Comemorarea victimelor deportării: rugăciuni şi depunere de coroane de flori.

În luna ianuarie au loc de asemenea în mai multe biserici romano-catolice din Banatul Montan rugăciuni pentru sufletele victimelor deportării, dar și pentru pace, pentru ca în viitor să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 73 de ani. Astfel de rugăciuni sunt organizate în localitățile Anina, Bocșa, Oțelu Roșu și Steierdorf.

În urmă cu 73 de ani, bărbaţi între 17 şi 45 de ani şi femei între 18 şi 30 de ani, apţi şi apte de muncă, de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crişana, Bucovina, Bucureşti şi Dobrogea, au fost luaţi din sânul familiei şi transportaţi, în vagoane pentru transportul animalelor, până departe, în teritoriul actualei Ucraine (zona Doneţk) şi al Rusiei (Munţii Ural). Nu puţini au fost aceia care şi-au pierdut viaţa acolo datorită condiţiilor vitrege de muncă şi viaţă. Ultimii deportaţi s-au întors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia” statului sovietic.

Din cei aproximativ 75.000 de deportaţi din România se estimează că un număr de 10.000 şi-a pierdut viaţa acolo. Din judeţul Caraş-Severin au fost deportaţi aproximativ 9.000 – 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viaţă în Banatul Montan 29 de foşti deportaţi, din care 14 reşiţeni.


Erwin Josef Ţigla

Comments

comments

Powered by Facebook Comments