La Rudăria, morarii de la morile pe apă, sunt pregătiți să-și primeasca vizitatorii VIDEO

După multe săptămâni cât timp morile au fost înghețate, pe Valea Rudăriei, se aude din nou zgomotul apelor și cântatul pietrelor de moară în timp ce macină din nou făină de „coleșă”. Duminică a fost o zi însorită, de primăvară, deși, dacă ne uităm prin calendar, încă este iarna. La Rudăria, rândași au pornit morile pe apă după o lungă perioadă de pauză. Au fost zile geroase, când morile chiar au îngheațat, la propriu.

Pe stâncile de pe Valea Rudăriei și pe marginea apei, încă mai sunt bucăți de gheață. Încet, încet totul prinde viață în această zonă atât de vizită de către turiștii din țară și din străinătate. Este la începutul sezonului, vizitatorii încă nu și-au făcut simțită prezența, doar câțiva au ales să viziteze, Duminică, morile de la Rudăria.

Localnicii i-au așteptat cu făină și produse tradiționale de pe Valea Almăjului. Le-au arătat cum macină aceste bijuterii pe apă în acest ținut superb. Aici se vorbește de trecut la prezent. Tradiția și obiceiurile vechi care au ținut morile în viață, fac ca povestea lor spusă din gura rândașilor să fie una fascinantă.

Proverbul care ne spune că „omul sfințește locul”, se potrivește la fix când vizitezi singurul complex mulionologic de asemenea vechime și amploare din Europa de Est. Numai în comuna Eftimie Murgu sunt 22 de mori pe apă. Deși toate au peste 100 de ani, aproape toate sunt în stare de funcționare și la ele se macină încă boabe de porumb și de grâu.

Dacă ajungi pe Valea Rudăriei, pe lângă mori, peisajul este unul fascinant. Anual, prin această zonă trec mii de turiști. Valea Rudăriei este un obiectiv turistic cu care se mândrește toată Valea Almăjului.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “La Rudăria, morarii de la morile pe apă, sunt pregătiți să-și primeasca vizitatorii VIDEO

Comments are closed.