Cozonac de Craciun cu fructe confiate

cozonacCozonacul cu fructe confiate este un desert alternativ la clasicul cozonac de sărbătoare. Acest tip de cozonac se prepara mai repede si are un gust dulce acrisor , in functie de fructele pe care le folosim in compozitie. Poate fi consumat atat la masa de Paste , cat si la micul dejun, cu o ceasca de cafea sau ciocolata calda . Un asemenea cozonac costa la Lidl 17 lei bucata. Daca il faceți acasă, prețul vă ajunge la jumătate și nici nu are conservanți și ,,e,,-uri.

 

Ingrediente

 

  • 2-1/4 cani faina
  • 1-1/2 cani zahar
  • 1 cana unt topit
  • 250 grame crema de branza
  • 4 oua
  • 1-1/2 lingurite praf de copt
  • 1-1/2 lingurite esenta de vanilie
  • 1-1/2 cani fructe confiate
  • 1/2 cana nuca.

Se incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Intr-un castron mare, se amesteca o cana si jumatate de faina cu celelalte ingrediente in afara de fructele confiate si de nuci. Se amesteca ingredientele pana se obtine o pasta omogena. Compozita se amesteca apoi cu restul de faina, fructele confiate si nucile. Se amesteca bine, pana toate ingredientele sunt bine incorporate.

Compozitia se toarna in tavi de diverse forme si se coace timp de 45-55 de minute, pana se rumeneste. Inainte de a se scoate din tava, cozonacul se lasa sa se raceasca timp de 10 minute. Cozonacul se scoate din tava si se poate orna fie cu zahar pudra , fie cu o glazura de zahar, obtinuta dintr-un pahar de zahar pudra, 3-4 linguri de apa fierbinte sau zeama de fructe si esenta de vanilie care se fierb pana pasta devine omogena.

 

Cum se serveste cozonacul cu fructe confiate

Cozonacul cu fructe confiate se serveste ca desert, la masa din ziua de Crăciun, cu un pahar de lichior sau de vin fiert. Se mai poate consuma si dimineata, cu un pahar de lapte cald.

Comentarii

comentarii