A doua ediție a simpozionului Moștenirea Culturală a Șvabilor Bănățeni

Localitatea Nitchidorf a avut prilejul de a găzdui ediția a doua a simpozionului Moștenirea Culturală a Șvabilor Bănățeni. Comuna din județul Timiș, mai numără azi aproximativ 1200 locuitori, în majoritate români. Șvabii ce au locuit aici secole la rând, au luat drumul Germaniei imediat după Revoluție, lăsând în urma lor amintiri, povești, dar și moșteniri culturale.

Istoria localității Nitchidorf începe în jurul anului 1700. Datorită coloniștilor aduși din Alsacia și Lorena, aici s-au construit primele 200 de case. Două secole mai târziu localitatea avea să se dezvolte, comunitatea numărând în anul 1906, aproximativ 2000 de locuitori, cu o populație majoritar germană.

La adunarea din acest an au participat oameni de cultură veniți din Germania și România. Cărțile, poeziile, clipuri video prezentate, dar și momentul artistic condus de doamna Dragoș Margareta, au avut ca scop reamintirea și păstrarea vie a moștenirii culturale a șvabilor bănățeni. Tot în cadrul acestui eveniment, s-a adus în discuție și problema bisericii din Naidăș, lăcaș de cult ce se află într-o stare avansată de degradare.

Primarul Ionel Draghici Dănuț a declarat că: ,, Suntem la a doua ediție a acestui simpozion și dorim ca acest eveniment să devină un eveniment cultural care să se organizeze în fiecare an. Este important să păstrăm vie identitatea germanilor bănățeni și să conservăm moștenirea lăsată de aceștia. Din partea mea aveți tot sprijinul și împreună sper că o să reușim să realizăm proiecte frumoase pentru comunitatea noastră. “

Directoarea școlii din localitate, doamna Adelina Briscan, a salutat revenirea etnicilor germani acasă în Niţchidorf. ,,Faptul că acest eveniment se organizează în școala din Niţchidorf, este pentru mine o mândrie. Vreau să vă spun că vă mulțumesc și bine ați venit acasă!“

Scriitorul Balthazar Waitz a citit fragmente din viitoarea carte ce o va lansa în toamnă. Cartea prezintă memorii ale autorului din perioada în care acesta a copilărit în comună. Simion Dănilă a recitat câteva poezii în limbile română și germană, poezii scrise de etnici germani și români ce au locuit în Nitchidorf sau în alte localitati din apropierea satului.

La eveniment a fost prezent și Cosmin Tănase- administratorul paginii ,,Fantasticul Banat”. Acesta a prezentat și un scurt video cu satul Nitchidorf, film care a pus în evidență frumusețea acestui loc. Un alt invitat, Vasile Bogdan, este moderatorul unei emisiuni realizată la Tvr Timișoara, emisiune în care a evidențiat lumea satului bănățean. Cosmin Tănase a declarat că:,, Generația tânără nu are răbdare să mai citească, de aceea eu am venit cu o abordare diferită. Eu m-am născut în Moldova Nouă, însă soția mea este din Niţchidorf, deci pot să vă spun că mă simt legat de acest loc.”

Vasile Bogdan a spus că: ,,Am locuit în Nitchidorf 20 de ani. Imediat după pensionare, întreaga mea activitate a mers spre creație literară avand ca tema Banatul. Nu pot să uit de Nitchidorf, un loc aparte în sufletul meu.”
Profesorul Constantin Stan a prezentat o scurtă istorisire despre corurilor germane din această zonă. Corurile germane au fost primele grupuri artistice organizate în Banat. De din repertoriul lor și din forma lor de organizare s-a inspirat și compozitorul Ioan Vidu atunci când a încercat crearea primului cor românesc. Corurile germane au surprins mereu prin unicitatea lor. În 1906, la invitația familiei regale, corurile etnicilor germani din Banat ajung la București la o manifestație unde au avut o prezență artistică cu un puternic impact. Toată lumea a rămas impresionată de frumusețea repertoriului și organizarea corului german, care a ales să interpreteze piese în limba germană.

Se spune că acest aspect l-a nemulțumit pe marele istoric Nicolae Iorga care s-a simţiţi jignit de faptul că acest cor a ales o astfel de abordare. Ce nu știa el pe acea vreme, era toleranța culturală tipic bănățeană ce exista și există în această zonă. În anul 1921, compozitorul și muzicologul Ioan Vidu creează corul și fanfara din Banat formată atât din etnici germani și români. Tot un bănățean, Valeriu Braniște – este ales să înființeze corul Bucovinean. Nitchidorf a avut fanfară, care însă acum cântă doar în Germania. Totuși în anul 2015, acest cor a fost prezent la aniversarea celor 230 de ani de existență a localității, iar pe viitor se încearcă înființarea unui nou cor în sat.

Evenimentul de la Nitchidorf a durat mai bine de trei ore. La final manifestării, organizatorii au dezvelit o plăcuță comemorativă din marmură ce prezintă istoria fântânilor din Nitchidorf, fântâni ce se află acum într-un amplu proces de recondiționare.
De asemenea, localitatea Nitchidorf este și locul de naștere al celebrei scriitore Herţa Muller care a primit premiul Oscar pentru Literatură în anul 2009.


Alex Horvath

Comentarii

comentarii