Aducerea paştelui si donatie de suflet pentru biserica din Soceni VIDEO

Momente pline de încărcătură spirituală pentru creștinii din satele Banatului de Munte. La Joii Mari, la biserică au fost aduse prescurile din care se vor face bucăţelele de anafura ce vor deveni Sfintele Paşti odată cu învierea Domnului IIsus.
Din cele mai vechi timpuri, satul Soceni, sat de munte din Banat, a fost un sat plin de obiceiuri, care au fost transmise din generaţii în generaţii. Cele mai aparte obiceiuri din Soceni, sunt cele legate de Sărbătoarea Sfintelor Paste, cu zilele premergătoare acestora.

Chiar dacă în munte vremea este mai rece, joi la prânz, o parte a sătenilor, îmbrăcaţi în haine frumoase, participa la aducerea pâinii şi vinului pentru Paşti, în biserică. În sunetul clopotelor de la biserică, de la casa unei familii cinstite şi apreciate din comunitate, pleacă alaiul cu coşurile cu prescuri.

Prescurile sunt colăceii din care preotul va face anafura sau paştile ce vor fi date sătenilor în noaptea de înviere. Conform tradiţiei, Femeile care fac paştile, trebuie să fie în vârstă, văduve de cel puţin 7 ani şi respectate de comunitatea satului. Inclusiv plămăditul şi frământatul şi coptul colăceilor se fac după un ceremonial special. Acum, s-a apelat la ajutorul tehnicii, iar prescurile au fost făcute la brutăria din sat, dar respectând tradiția.

Pentru al doilea an consecutiv, prescurile au fost donate bisericii de familia Iancu din Soceni. Aceiași familie Iancu, a donat bisericii straie noi de sărbătoare cu care va fi împodobită biserica în noaptea de Înviere. Membrii acestei familii sunt foarte activi în viaţa spirituală a comunităţii , bunicii şi străbunicii făcând parte din consiliul eparhial.
După un ceremonial religios de mulţumire şi binecuvântare, s-a pornit spre biserica din deal.

Alaiul ajunge în sunet de clopot la biserică unde zeci de săteni aşteaptă. Aici are loc slujba de binecuvântare, slujbă ce s-a m ai ţinut odată acasă la femeile respective, după care preotul da sarcini celor prezenţi astfel: câţiva bărbaţi duc vinul, alţii duc coşurile cu prescuri.

La biserica pastele sunt sfinţite. Joi seara oamenii participă la biserică la “slujba celor 12 evanghelii”.

Vinerea de paşte, este permis doar vopsitul ouălor, la care se folosesc cojile de ceapă sau galus roşu, iar vineri seara se merge din nou la biserica unde se participa la slujba de înmormântare a Mântuitorului, tot atunci are loc înconjurul (de trei ori) bisericii cu lumânări aprinse fiecare participant, după care toţi oamenii intră în biserica pe sub o pânză pe care este chipul lui Isus Hristos.

Comentarii

comentarii