Ai o Alimentatie sanatoasa ? – Tu ce sare foloseşti?

sareSarea dă gustul mai bun bucatelor şi este totodată necesară organismului. Dar multitudinea tipurilor de sare de pe piaţă ne poate pune în dificultate. Cu sau fără iod, marină sau din Himalaya? Medicul specialist ne recomandă variantele şi cantitatea indicate pentru consum.
SAREA DE MASĂ: este sarea alba si fina pe care cam toata lumea o are acasa. Are un conţinut de sodiu de 97-99% si în cele mai multe cazuri conţine si aditivi alimentari.
SAREA IODATĂ: sarea de masa îmbogăţită cu iod stimuleaza capacitatea de învăţare şi dezvoltarea fizica si este recomandata mai ales persoanelor cu afecţiuni tiroidiene. Se dizolva mai repede decât alte tipuri de sare si este buna atât la salate, cât si la gatit.
SAREA GRUNJOASĂ: are aspectul unor cristale mai mari decât cele din sarea pentru muraturi si se re co man da folosirea ei la gatirea legumelor şi a cărnii.
SAREA PENTRU MURĂTURI: reprezinta clorura de sodiu în proporţie de 100%, fiind unul dintre cele mai pure tipuri de sare. Este special indicata pen tru prepararea conservelor cu muraturi pentru ca nu are o concentraţie mare de iod si nu conţine aditivi, care ar putea schimba culoarea si gustul legumelor pe care le pregatesti.
SAREA DE MARE: este unul dintre cele mai apreciate tipuri de sare datorita mineralelor pe care le conţine. Se obţine prin evaporarea apei ma rine, în urma acestui proces rezultând o sare umedă, cu o tenta de culoare gri. Unele tipuri de sare de mare de pe piaţa pot fi combinate cu diverse condimente pentru un gust cât mai complet.
SAREA AFUMATĂ: se obţine prin afumarea sarurilor obisnuite la foc de lemne, iar aroma dobândita da un gust mai bun pentru cartofi si pentru friptura la gratar.
SAREA KOSHER: aceasta sare nu are iod adaugat, este granuloasa, iar pentru ca se dizolva usor poate fi folosita într-o mulţime de preparate. Se recomanda sa fie adaugata la final. Numele de „koser” provine din bucataria evreiasca, unde se foloseste la pregatirea carnurilor, pentru a fi pastrate mult timp.
SAREA GROSIERĂ este asemănătoare cu sarea Kosher, doar că se dizolvă mai greu. Se recomandă pentru produsele de patiserie, paste făinoase sau pentru fripturi.
SAREA DE HIMALAYA: cristalele de sare naturală din zona Himalaya se numară printre cele mai preţioase tipuri de sare de piatră. Este lipsită de poluarea specifică mărilor şi oceanelor actuale. Nu este rafinată şi nici iodată, are o culoare frumoasă, rozalie, şi conţine fier şi mangan. Consumul regulat de sare de Himalaya favorizează absorbţia nutrienţilor în organism şi eliminarea toxinelor.
SAREA NEAGRĂ: este extrasă din regiunile vulcanice din Pakistan, India sau Hawaii. Este foarte bogată în minerale, are un gust aparte şi este folosită în medicina ayurvedică (naturistă). Are un conţinut mare de fier şi, conform medicilor care practică ayurveda, această sare ar fi cea mai sănătoasă dintre toate tipurile de sare, putând fi consumată şi de persoanele cu hipertensiune şi de cele care urmează diete sărace în sare.
E necesară, dar mare atenţie!
„Sarea este una dintre substanţele fără de care organismul nostru nu poate funcţiona corect. În altă ordine de idei, excesul de sare este un element care favorizează apariţia uneia dintre cele mai frecvente afecţiuni, şi anume, hipertensiunea arterială. De aceea, este necesar să consumăm sare cu moderaţie, crescând cantitatea doar în situaţii speciale, aşa cum este activitatea fizică intensă şi de lungă durată sau temperatura ambientală crescută, care predispune la o rată mare a transpiraţiei. Recomand utilizarea sării de mare, pentru că nu aduce doar clorură de sodiu, ci şi o serie de alte minerale, ceea ce reprezintă un avantaj pentru sănătate.” – Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO

Comentarii

comentarii