Alexander Tietz la 116 ani de la naştere

ECHO 2 - 2014 - VERANSTALTUNG 2014.01.09. - 02Pentru Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa data de 9 ianuarie înseamnă debutul anului cultural al germanilor din suvestul ţării. De ce? Findca în această zi, în anul 1898, se năștea în Reșița Alexander Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea.
Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean Alexander Tietz (9.01.1898 – 10.06.1978) a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut 7 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.
Alexander Tietz a fost unul dintre cei mai recunoscuţi pedagogi germani reşiţeni din secolul trecut, care a insuflat elevilor săi dragostea pentru locul natal, pentru cultură, turism şi protecţia mediului.
La biblioteca germană care îi poartă numele, secție a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ din municipiul de pe Bârzava, a fost organizată în această zi de 9 ianuarie o evocare a personalității lui Alexander Tietz și o expoziție tematică de documentare din viața și opera sa.
În completarea evenimentului a fost prezentat CD-ROM-ul „Spurensuche der deutschen Vergangenheit in Alt-Sadowa = Căutarea urmelor trecutului german la Sadova Veche”, ca punct final al proiectului de tineret realizat de prof. Alexandra Damşea.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii