Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița – La ceas de bilanț

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a organizat în data de 5 iulie 2017 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” adunarea de bilanț a celui de-al 30-lea an de activitate.
Președintele asociației, Erwin Josef Țigla, a prezentat împreună cu locțiitorul său, dr. ing. Christian Paul Chioncel, ajutat fiind de cadrele didactice care predau în municipiul Reșița în limba germană Sonia Maria Chwoika și Yvonne Christa Demenyi bilanțul acesteia pe perioada 14 iulie 2016 – 5 iulie 2017, perioadă în care au fost organizate sau coorganizate 320 de manifestări. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2016, cea de-a 26-a ediție), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (în aprilie 2017, cea de-a 27-a ediție), a 22-a ediție a „Paradei Portului Popular German la Reșița” precum și concursul cu caracter internațional „Copiii desenează ținutul natal” (cea de-a 13-a ediție). În cele 320 de manifestări sunt cuprinse și cele 31 cu caracter religios precum și 86 de expoziții diferite.
Din 19 noiembrie 1987, de când asociația funcționează, au fost organizate sau coorganizate până în prezent în total 4.351 de manifestări.

În acest an de activitate, asociația a editat un număr de 7 titluri de carte, două CD-ROM-uri, 20 de plicuri filatelice ocazionale și a realizat 21 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.
Revista lunară „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociației“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. În luna iulie 2017 a ajuns la numărul 331. De asemenea au apărut până în prezent un număr de 97 de ediții speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2016 și în aprilie 2017, numărul total de apariții ale acestuia fiind de 15.

După prezentarea bilanțului a urmat un program cultural-artistic cu formația de dansuri populare germane „Enzian” (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), cu George Gassenheimer și Vincenzo Cerra din cadrul formației muzicale „Banater Bergland”, cu grupurile „Intermezzo” și „Duo Gassenheimer”, precum și cu corul „Franz Stürmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate din Reșița. De asemenea au fost expuse desene și sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina și Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcționând în cadrul organizației germane din Reșița.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii