Astronomii clujeni au determinat compoziţia unui asteroid cu potenţial de pericol pentru Pământ

Astronomi români din Bucureşti şi din Cluj, alături de alţi parteneri internaţionali, au iniţiat şi derulat o campanie de observaţii dedicată studierii unui asteroid geointersector cu potenţial de pericol pentru Pământ, informează Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Institutul Astronomic al Academiei Române şi Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, alături de parteneri internaţionali – Institutul de Mecanică Cerească şi de Calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris, Isaac Newton Group of Telescopes din insulele Canare şi Infrared Telescope Facility din insulele Hawaii -, au iniţiat şi derulat o campanie de observaţii dedicată studierii asteroidului 2004 BL86.

Asteroid geointersector, 2004 BL86 prezintă un potenţial pericol pentru Terra nu doar pentru că ajunge în apropiere de planetă, dar şi pentru că orbita lui este haotică. Oamenii de ştiinţă români au reuşit pentru prima dată de la descoperirea acestui corp ceresc, în 2004, să stabilească proprietăţile sale fizice şi mineralogice, odată cu apropierea sa de Pământ, în lunile ianuarie şi februarie 2015, la doar 1,2 milioane kilometri, ceea ce reprezintă aproximativ de trei ori distanţa Pământ – Lună, precizează ROSA, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

NapocaNews

http://www.napocanews.ro/2015/10/astronomii-clujeni-au-determinat-compozitia-unui-asteroid-cu-potential-de-pericol-pentru-pamant.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+napocanews%2FhIWc+%28NapocaNews%29

Comentarii

comentarii