Atelier de Dezvoltare Personală prin Muzicoterapie și Instrumente de Percuție Metoda TOTEM Reșița, 5 – 9 februarie 2018 Sala Multimedia a Universității Eftimie Murgu Reșița

Atelierul pe care îl propunem pentru luna februarie include activități de muzicoterapie, training și dezvoltare personală, educație nonformală, activități de team building, și promovează concepte ca educația emoțională, leadership, atitudine nediscriminatorie, fairplay, spirit civic și comunitar. În activitățile desfășurate la atelier vor fi folosite instrumente de percuție de origine amerindiană, africană și asiatică, împreună cu metafora ca element central.

În cadrul întâlnirilor din cele 5 zile ale atelierului de muzicoterapie îmbinăm elementele ludice ale muzicii cu procesul de învățare și cunoaștere de sine prin experimentare. Tinerii își vor forma abilități practice de mânuire a instrumentelor, în paralel cu deprinderea unor noțiuni legate de educația nonformală și educația emoțională. Utilizând cei 4H (Head, Heart, Hand, Health) în programul de învățare prin experimentare, obiectivul primar este ca participanții să dezvolte și să aprofundeze noțiuni teoretice și practice despre:

– Leadership;
– Responsabilitate civică;
– Atitudine prosocială;
– Lucru în echipă;
– Cunoașterea și gestionarea emoțiilor în scopul relațiilor profesionale, dar și personale;
– Potențarea valorilor de bază individuale și a valorilor de bază colective.

Câteva titluri din programul atelierului, care sugerează tematica: Călătoria ascultării, Emoțiile Fundamentale – Furia e naturală, Frica ne ajută, Tristețea poate fi transformată, Fiecare persoană își construiește realitatea, Curajul de a cere ajutorul. Toate exercițiile și metaforele sunt ilustrate sonor, participanții având la dispoziție peste 100 de instrumente de percuție unele dintre ele ciudate și exotice.

Formatori:

Jean Baptiste Odobeștianu – muzicoterapeut atestat în Franța, licențiat în Pedagogie Socială
Anamaria Anghelescu – specializat în antropologie și masterand al programului de Pedagogii Alternative și Arte Teatrale în Educație FPSE București.
Programul atelierului este desfășurat pe parcursul a 5 zile, în intervalul 10⁰⁰ – 18⁰⁰ (cu pauză pentru masa de prânz). Organizatorii asigură gratuit participanților prânzul. Participanții sunt 25 de tineri selectați cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 de ani care au fost selectați pe baza evaluării formularului de aplicație completat, iar criteriile de selecție au vizat:

– disponibilitatea pentru implicare activă în desfășurarea atelierului;
– motivația personală;
– motivația de a propune și de a împărtăși idei și experiențe.

Acest atelier face parte din tradiția organizațiilor noastre în furnizarea, pentru tineri, a serviciilor de educație nonformală, menite să le îmbunătățească aptitudinile și competențele de întreprinzători și lideri ai diferitelor activități și proiecte pe care le desfășoară în comunitate.

Ne propunem ca la fiecare curs/stagiu/atelier să abordăm o tematică inedită, în efortul de a-i atrage pe tineri spre învățare interactivă. Atelierul de muzicoterapie, inițiat urmând modelul altor organizații din diferite țări, cu experiență în educație nonformală, este o premieră pentru noi.

Programul este organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin împreună cu Centrul de Voluntariat Reșița în parteneriat cu Asociația Humains Profiles, cu sprijinul Universitații Eftimie Murgu Reșița și al Ligii Studenților din UEMR.

Comentarii

comentarii