Au inghetat pana si morile pe apa – Peisaj mirific indiferent de anotimp pe Valea Rudăriei VIDEO

infocs.ro este consecvent in a va prezenta locuri mirifice, deosebite din Caras Severin. De unele mulți nu știu că există. Alții, doar au auzit de ele, dar nu le-au vizitat niciodată. Azi mergem in valea miracolelor, adică în frumoasa Vale a Almajului pe care colegul Adi Neagu din Lăpușnicu Mare o promovează ori de câte ori are ocazia. Tot la capitolul peisaje de vis din Banatul Montan, intră și frumoasa vale a Rudăricăi, apa ce străbate satul, acolo unde sunt cele 22 de mori pe apă. Umblase zvonul că ar fi în patrimoniu UNESCO. Nu sunt, dar ar merita să fie.

Timpul parcă a rămas pe loc la muzeul mulinologic din Eftimie Murgu. Aici iarna oferă un spectacol inimaginabil pentru călătorul care ajunge aici în această perioadă a anului. Dacă ajunge întâmpltor, fiindcă nimeni nu se străduiește să informeze turiștii despre această minune aflată la câțiva km de drumul național 57B Anina – Herculane. Temperaturile scăzute din această frumoasă și autentică iarnă, au făcut ca apele de pe râul Rudăriei să înghețe. Totul este încremenit în cămăși de cristal și mantii de omăt. Peisajul care se înfățișează ochiului în jurul morilor de apă, este unul de poveste. Roțile morilor îmbrăcate înghețate, îmbrăcate în sticla gheții, zăpada și țurțurii de pe marginea râului și glazura de zăpadă pe copaci, oferă imagini spectaculoase realizate de mama natură.

Pe aceste meleaguri din frumoasa vale a miracolelor, iarna se desfășoară după alte principii: pe cer vezi păsări din specii devenite atât de tare încât nici nu știi dacă mai există, morile vechi înghețate și îmbrăcate în „haine” albe de iarnă și dealuri care îți lasă impresia că locul este un colț în care natura își arată măiestria în arta peisajelor de vis. În Banatul Montan există multe zone rustice, care păstrează încă farmecul vieții simple, de la sate. Însă o zonă mai pitorească decât cea din comuna Eftimie Murgu (Rudăria), cu greu mai găsești.
Dar, vorbele oricât ar fi ele de meșteșugite și frumoase, tot sunt sărace. Cel mai bine este să mergeți să vedeți voi aceste minuni. Mai ales acum în prag de iarnă, când apă Rudăricai și roţile morilor sunt înghețate.

Sunt imagini foarte frumoase. Este vorba de complexul mulinologic – rezervaţia mulionologică unică în Europa. Sunt 22 de mori, unele sunt vechi de peste 500 de ani, au fost găsite acolo urme care atestă că locul era folosit de pe vremea dacilor. Morile sunt proprietatea sătenilor şi funcţionează şi în ziua de azi. Sunt câte 10- 15 proprietari la o moară. Li se spune rândași- iar cuvântul vine de la rând. Sătenii le îngrijesc şi acolo îşi măcină grânele – pe gratis, dar într-o ordine păstrată de zeci de ani cu sfințenie la răboj. Este o poveste întreagă cu acest muzeu în aer liber. Din păcate, iarna este pustiu fiindcă nu este promovat. Nu că ar fi foarte aglomerat și vara. Locul este situat în inima Munţilor Locvei – iar acum puteți admira gheaţa şi barajele morilor îngheţate. Din păcate, nu sunt turişti – aşa cum spuneam, locul nu este promovat cum ar merita.

Comentarii

comentarii