Babele de la Macesti – Obicei atipic la începutul Postului Mare VIDEO

Cu toate că postul paştelui a început de câteva zile şi odată cu el încetează ori şi ce urmă de veselie colectivă, în câteva sate din Banatul Montan se păstrează un obicei de sute de ani. Este ceva mai atipic fata de ce se întâmpla în restul judeţului unde lumea s-a cumințit și a intrat în post așa cum se cuvine: în liniște și pioșenie.

Numai că, mai exista și ,,babe neroade” care nu vor să se supună majorității și au o ultimă zvâcnire și după ce au intrat in postul mare. În primele zile ale postului, cete de tineri şi nu numai din satele din jurul Semenicului, mai ales înspre Bănia unde are loc nunta cornilor, la Verendin- Luncavița – cu babele neroade, Lunca Carasului cu fasancul, dar şi în Clisura Dunării la Măcești și Liubcova, se maschează ,,în babe” şi pleacă la colindat pe la casele gospodarilor. În prima zi are loc alaiul, iar in ultima, nunta mascatilor.

De teama de a nu fi spurcaţi de colindători, gazdele îi răsplătesc pe aceştia cu ţuică, cârnați, slănină şi ouă, numai să-i vadă cât mai repede plecaţi de la uşa lor. Fiindcă fiecare ,,babă” își arată talentele în ale poeziei, mai exact în recitarea creațiilor originale pline de ,,porcărele” și ,,măscării” în care este ironizată gazda, este de la sine înțeles că nimeni nu are curajul să-i refuze. Se spune, şi bănăţenii sunt convinşi de asta, că babele au puterea de a alunga duhurile rele și blestemele din sat şi aduc primăvara şi de aceea trebuiesc primite în gospodării.

Obiceiul este din bătrâni şi este specific venirii primăverii şi mai ales credinţei că oamenii vor fi feriţi de rele. În ultima zi de Fasanc, seara, cu banii strânși se organizează un bal unde sunt consumate alimentele – de obicei se face o omletă – găigană bănățenească – uriașă, se face mămăliga și se fierbe țuică. Aceasta este de fapt ,,nunta fasancului” și gata cu distracția. Au intrat și Libcovenii în post ca tot creștinul.

Din păcate, obiceiul se pierde puţin câte puţin, dar câţiva tineri şi nu numai, încearcă să ducă tradiţia mai departe.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii