Biserica Ortodoxă Românească din Jaca (Ungaria) a fost restaurată

În data de 1 august 2015, consulul general al România la Gyula, cărășanul Florin Vasiloni, a efectuat o vizită de lucru în localitatea Jaca (Zsaka), din judeţul Hajdu-Bihar, unde trăiesc membrii ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria.
Biserica Iaca (1)
Cu această ocazie, diplomatul român a vizitat casă parohială şi biserica ortodoxă din localitate, intretinandu-se cu părintele Cosmin Pop, parohul acestei parohii. Biserica având hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, este monument istoric, fiind construită în anul 1792, pe locul unei foste biserici ortodoxe româneşti, din lemn, atestată documentar la anul 1650. Elementul de unicitate al Bisericii din Jaca este turnul construit în întregime din cărămidă.
Biserica Iaca (6)
În ultimii ani, biserica din Jaca a beneficiat de ample lucrări de restaurare interioară şi exterioară, beneficiind şi de finanţări masive din partea statului român. Din informaţiile furnizate de pr. Cosmin Pop, ceremonia de resfintire a Bisericii din Jaca va avea loc în data de 23 august 2015, şi va fi oficiată de către Prea Sfinţitului Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei, care va fi însoţit de un sobor de ierarhi şi preoţi, din România şi Ungaria.
Biserica Iaca (8)
Casa parohială în care locuieşte parohul de la Jaca, a fost achiziţionată în anul 2013. Părintele Cosmin Pop slujeşte această parohie începând cu anul 1999. El se îngrijeşte şi de credincioşii ortodocşi români din localităţile Darvas, Vecherd şi Mezopeterd, toate din judeţul Hajdu-Bihar.

Comentarii

comentarii

One thought on “Biserica Ortodoxă Românească din Jaca (Ungaria) a fost restaurată

Comments are closed.