Caransebesul in rand cu marile orase – Noapte albă la Muzeul caransebeșean

De sâmbătă după-amiază, de la ora 18, până duminică-dimineață la ora 05, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit manifestarea intitulată generic Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Această acțiune culturală de mare amploare s-a desfăşurat atât la nivel naţional, cât şi internaţional, la eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.

Anul acesta, sub egida Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, s-a realizat un circuit expozițional care a cuprins expozițiile Casa pădurarului de la Marga și expoziția itinerantă Eros și sexualitate în Dacia Romană, cu o tematică exotică, înfățișând publicului piese deosebite descoperite în Dacia Romană, scopul acesteia fiind acela de a arăta tendințele sculpturale în perioada romană și de a înfățișa publicului natura umană a zeităților din panteonul greco-roman, dar în același timp și reprezentarea idealului uman suprem, prin expresia nudității divine.

Cea de a treia expoziție – Generalul Ioan Dragalina – a prezentat publicului documente și obiecte personale ale Eroului de la Jiu, născut în Caransebeș, care a luptat pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind în fruntea Armatei I Române și reușind să oprească ofensiva germano-austro-ungară în țara noastră. Totodată, expoziția marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Comentarii

comentarii