Carașovenii s-au întrecut în prepararea papricașului tradițional la Vodnic la cea de-a treia ediţie VIDEO

Carașovenii au sosit în Banat acum aproape 800 de ani și au rădăcinile în Croația și Bosnia sârbească. Aici încă se vorbește și se păstrează limba croată arhaică și obiceiuri vechi – zona fiind intens studiată de membrii Academiei din Zagreb. În județul Caraș Severin, trăiește cea mai mare comunitate croată din diaspora. Ei s-au stabilit în 7 sate în jurul Reșiței în Munţii Banatului, în Cheile Caraşului. Pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan stabiliți aici înainte de anul 1300. Ei și-au păstrat religia și identitatea culturală și trăiesc în comunități compacte. 

Localitatea Vodnic din Caraș Severin, a găzduit cea de-a III-a ediție a Festivalului Culinar Tradițional al Papricașului Crașovenesc. Echipe din localitățile unde croații sunt majoritari, din Caraș-Severin și Timiș, s-au întrecut în prepararea papricașului.

Festivalul Culinar Tradițional „Papricașul carașovenesc” a reunit echipe din Iabalcea, Carașova, Lupac, Nermet, Rafnic, Vodnic, Clocotici, Recaș și pentru prima data din Tirol, echipe care s-au întrecut în prepararea celui mai delicios papricaș de miel. Până la terminarea papricașului, gazdele au oferit bunătăți preparate în casă: cârnați și afumaturi de porc, de vânat, brânzeturi și răchie de casă.   

Festivalul face parte din activitățile de păstrare și promovare a tradițiilor etnicilor croați din România.

La manifestare a fost invitată Alina Dobrescu – președintele Asociației Românilor din Croația. Între cele două asociații există legături puternice de colaborare.

Carașovenii spun că papricașul nu se face oricum sau oricând. Este mai degrabă o mâncare de toamnă, făcută neapărat din carne de berbecuț, și care de obicei se servea la ceremoniile mari care se petrec într-o viață de om: botezul, nunțile și înmormântarea. Dar și praznicele sau alte petreceri mari de peste an. Tot ce s-a gătit la Festival a fost dăruit în mod gratuit publicului participant – mai exact – peste 300 de l de papricaș de miel.

Orchestra Uniunii Croate  formată din tineri amatori din cele 7 sate, au susținut un program artistic cu muzică tradițională.  

Dacă pentru unii nu există diferență între papricaș și gulaș, bucătarii îi contrazic. Ei susțin că cele două feluri de mâncare au diferențe specifice de la ingrediente și până la modul de preparare.

 Până la terminarea jurizării, concurenții și participanții au încins un joc traditional în mijlocul drumului. Festivalul Culinar Tradițional al Papricașului a fost organizat de Uniunea Croaților din România.

Dacă anul trecut au fost în jur de 100 de participant, ediția din acest an a adunat aproape 1000 de participanți și vizitatori. Pentru anul viitor, organizatorii s-au gândit să mute locul de desfășurare pe stadionul satului.   

Comentarii

comentarii