Carnea de porc devine intangibilă pentru români. De Crăciun vom mânca doar murături

Pesta porcină africană nu va lăsa doar ferme şi gospodării pustiite, ci va aduce scumpiri fără precedent la carnea de porc, începând din toamnă. Creşterile de preţ vor ajunge la apogeu în preajma sărbătorilor, când cererea pentru carne şi preparate din porc este maximă.

Preţul cărnii de porc va creşte cu până la 10% în următoarele trei luni, urmând să explodeze în decembrie, în preajma sărbătorilor. Nu numai carnea din rafturi se va scumpi, ci şi porcii aduşi la vânzare în târguri, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSLI). În opinia sa, preţurile la porcul în viu vor creşte de la 7 lei/kg în prezent, la 10-12 lei în luna decembrie.

Până pe 14 august a.c. fuseseră confirmate la nivel naţional 645 de focare de pestă porcină africană, ceea ce arată că epidemia este scăpată total de sub control. Deşi ANSVSA a anunţat că unele focare au fost lichidate, între timp au apărut altele noi.

 

Preşedintele FSLI afirmă că pesta porcină africană a fost adusă în mod deliberat în România, într-un moment în care industria autohtonă ajunsese să acopere 45% din cererea de carne de porc de pe piaţă, de la numai 30% în urmă cu 3-4 ani.

„Dacă România importa 70% din necesarul de carne de porc cu puţin timp în urmă, anul acesta ajunsese să importe doar 55% din necesar. Fermele româneşti au investit, s-au dezvoltat şi începuseră să culeagă roadele. Actuala epidemie face parte dintr-un plan mai vast de distrugere a zootehniei româneşti, demarat în 1998, odată cu distrugerea celui mai mare combinat de creştere a porcilor din ţară, Comtim. Sunt interese foarte mari pentru a se aduce importuri în România, nu pentru a se produce aici“, a declarat Dragoş Frumosu pentru RL.

El a arătat că până la această epidemie devastatoare, ţara noastră începuse să fie tot mai puţin dependentă de importuri în două sectoare: industria cărnii şi morărit şi panificaţie, graţie investiţiilor mari făcute în ultimii ani cu fonduri SAPARD. „În scurt timp, vom ajunge să importăm din nou între 75-80% din necesarul de carne de porc“, spune Frumosu.

Comentarii

comentarii