Cât de des ar trebui să vă înlocuiți așternuturile?

Cât de des ar trebui să vă schimbați plapuma, perna sau lenjeria de pat? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le punem. Iată ce au de spus experții:

  • Pilota – Înlocuiți-vă pilota la fiecare 5 ani.
  • Perne – Împrospătați-vă perna la fiecare 1-2 ani.
  • Lenjerii de pat – Înlocuiți-le la fiecare 5-7 ani.
  • Cearșafuri, huse de plapumă, fețe de pernă din bumbac egiptean – Acestea sunt mai rezistente, așadar cumpărați lenjerii de pat noi la fiecare 7-12 ani.

Se pare că persoana obișnuită își păstrează plapuma prea mult timp, în jur de 7 ani și jumătate! Dar înlocuirea regulată a așternuturilor nu este importantă doar pentru somn, ci și pentru sănătatea dvs. Deci, cum vă puteți da seama când este momentul să vă înlocuiți așternuturile? Citiți sfaturile noastre mai departe.

Dormiți bine? Dacă dormiți prost și vă simțiți incomod în pat, atunci ceva s-ar putea să nu fie în regulă cu așternuturile.

Pilota este suficient de călduroasă? Dacă vă este frig în timpul nopții, nu porniți încălzirea, ar putea fi timpul să investiți într-o plapumă sau pilotă mai mare. Experții spun că dormiți cel mai bine într-un dormitor în jurul valorii de 18 grade Celsius, cu o plapumă concepută pentru acel sezon. Dacă dormiți încă cu o plapumă de 3 până la 4,5 tog în această perioadă a anului și vă este frig noaptea, treceți la o plapumă de 7 tog la 10,5 tog.

Plapuma și-a pierdut umplutura? Dacă umplutura de plapumă își pierde capacitatea de a prinde aerul, atunci își va pierde puful și, prin urmare, căldura și va începe să se simtă dezumflată și plată. Acesta este un semn cheie că este timpul să vă înlocuiți plapuma. Plapumele din puf de gâscă maghiară, dacă sunt bine îngrijite, rezistă de până la trei ori mai mult decât majoritatea materialelor sintetice.

Perna vă susține capul și gâtul în mod corespunzător? Dacă vă treziți cu un gât rigid sau dureros, atunci perna nu mai face ceea ce este menit să facă. La fel ca saltelele, pernele își pierd capacitatea de susținere în timp. Pernele absorb, de asemenea, uleiurile corpului și celulele moarte ale pielii și pot atrage acarieni. Deci chiar nu doriți să le folosiți pentru totdeauna!

Și-a pierdut forma? Unele umpluturi rezistă mai mult decât altele. Pufurile și penele naturale vor rezista mai mult decât poliesterul. Cu timpul, însă, toate pernele își pierd forma și trebuie înlocuite.

Lenjeria de pat nu se mai spală bine? Umplutura este plină de cocoloașe după o spălare? După ce v-ați spălat și uscat plapuma, ar trebui să o scuturați bine, pentru a umfla umplutura. Cu toate acestea, dacă umplutura rămâne comprimată sau face cocoloașe, atunci acesta este un alt semn că plapuma dvs. nu mai poate oferi izolația pe care ar trebui. E timpul să mergeți la cumpărături!

Aveți lenjerii de pat prea uzate? Plapuma sau perna dvs. se destramă? Dacă umplutura începe să se scurgă din cauza despicării cusăturilor sau aveți lenjerii de pat care se subțiază, atunci este cu siguranță timpul să înlocuiți plapuma sau perna.

Cearșafurile, husa de plapumă sau fețele de pernă prezintă semne de uzură? Este puțin mai ușor de văzut dacă lenjeria de pat trebuie înlocuită. Găuri, sfâșieturi, scame excesive – toate sunt semne că lenjeria de pat are nevoie de o reîmprospătare.

Cearșafurile de bumbac de bună calitate ar trebui să reziste între cinci și șapte ani, dar cearșafurile de calitate superioară din bumbac egiptean ar trebui să reziste și mai mult, dacă le îngrijiți bine. Bumbacul egiptean este mai rezistent decât alte bumbacuri și anumite lenjerii de pat fabricate din acest bumbac de bază nu numai că devin mai moi la fiecare spălare, ci și se îmbunătățesc odată cu înaintarea în vârstă.

Iată ce trebuie să știți despre îngrijirea unei lenjerii de pat:

  • Spălați-vă lenjeria de pat, cearșafurile și fețele de pernă o dată pe săptămână – pentru a vă menține lenjeria de pat proaspătă și pentru a vă proteja așternuturile mai scumpe, cum ar fi salteaua, plapuma și pernele, de sebum corporal, fluide, păr etc.
  • Aveți grijă de sănătatea dvs. – Când nu vă spălați cearșafurile, sebumul și fluidele din corpul dvs. se pot acumula și pot fi încorporate în fibrele așternutului, care sunt apoi mai greu de curățat. De asemenea, excrementele de acarieni pot provoca rinită alergică sau probleme de respirație pentru persoanele cu astm.
  • Când sunteți bolnav – experții recomandă ca așternutul să fie schimbat în fiecare zi, dacă este posibil sau cel puțin ca fața de pernă să fie curățată zilnic, deoarece microbii și virușii pot trăi câteva ore și chiar supraviețui unei spălări.

Comentarii

comentarii