Ce este mai sănătos sa bem: VIN sau BERE?

Unii specialiști susțin că berea poate fi considerată mai mult un aliment decât o băutură, datorită proteinelor și vitaminelor B conținute. Berea conține polifenoli asemănători celor găsiți în vinul roșu, însă în cantități mult mai mici, și melanoidine – compuși rezultați în urma înfierbântării orzului sau malțului, care îi dau berii culoarea și gustul specifice. Comisia E a Germaniei a aprobat utilizarea hameiului ca remediu pentru anxietate, neliniște și tulburări de somn. Studiile realizate pe șoareci de laborator au arătat că hameiul inhibă obezitatea.

Alte cercetători sugerează că berea bogată în hamei crește densitatea minerală osoasă și întărește oasele. Un studiu amplu, realizat pe o perioadă de 10 ani pe 3.000 de bărbați și femei din Australia au arătat că mortalitatea din cauza unei boli de inimă a fost mai mică la cei care au consumate 1-2 beri pe zi.

Un studiu recent, realizat pe bărbații consumatori de bere din Cehia a arătat că riscul unui atac de cord a fost mai mic la cei care au consumat câte 4-9 litri de bere pe săptămână. Consumul regulat de bere a fost de asemenea asociat cu un risc redus de pietre la rinichi, într-un studiu pe bărbații danezi. Unele sortimente de bere au foarte multe calorii (peste 300). Consumată în cantități mari, berea poate cauza mahmureală (dureri de cap severe), arsuri la stomac, deshidratare și afectarea ficatului.

Hamei vs. Struguri ♣ VINUL

Dacă berea este considerată un aliment hrănitor, vinul (în special cel roșu) este considerat un medicament, sau un tonic natural pentru organism. Studiile au arătat că vinul roșu – servit la masă – oferă mai multe beneficii cardiovasculare decât berea sau alte băuturi alcoolice. Toate tipurile de vin sunt produse din sucul de struguri fermentat (must).

La vinul roșu se folosesc inclusiv pielița și semințele boabelor de struguri. Vinul conține mai puține vitamine B decât berea. Are însă un conținut nutritiv mult mai variat, care ajută la relaxarea pereților vaselor de sânge, prevenirea cheagurilor de sânge și oxidarea colesterolului rău. Un pahar de vin roșu conține doar 125 de calorii, 187 mg de potasiu, foarte mult resveratrol (un antioxidant care combate efectele îmbătrânirii) și fibre. Comparativ cu vinul alb, vinul roșu conține mai mult potasiu, fier și o concentrație mai mare de fenoli, compuși antioxidanți cu beneficii pentru inimă și prevenirea cancerului.

Aceștia mătură excesul de radicali liberi din corp – produși de procesele din organism, de poluare, de fumat și de razele ultraviolete. Prin combaterea radicalilor liberi, antioxidanții reduc riscul de boli pe termen lung. Cu cât mai închis la culoare este vinul, cu atât mai mare este puterea antioxidantă. Studiile ample pe populații au arătat că vinul reduce riscul de deces din orice cauză, mai ales din cauza cancerului și a bolilor de inimă. Statisticile au arătat de asemenea că cei care obișnuiesc să bea vin au un status socio-economic mai bun, consumă mai multe fructe și legume, și sunt mai sănătoși (au un risc mai mic de boli).

Cele mai multe beneficii se obțin când vinul este consumat în timpul mesei. În loc de concluzii Deși vinul roșu pare să fie mult mai sănătos decât berea, trebuie să reținem că un consum moderat de alcool are mai multe beneficii pentru sănătate decât non-consumul de alcool. Un raport interesant al unui studiu amplu realizat pe 38.000 de mii de bărbați pe o perioadă de un an a arătat că cei care au consumat alcool zilnic au avut un risc de atac de cord mult mai mic decât non-consumatori și decât cei care au consumat alcool doar de 1-2 ori pe săptămână.

Surse:

http://www.bbc.com/future/story/20151026-is-beer-better-or-worse-for-you-than-wine http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/is-wine-fine-or-beer-better/ http://www.dailymail.co.uk/health/article-5516/Is-wine-beer-better-you.html http://www.healthline.com/health/beer-vs-wine-healthier#2

Comentarii

comentarii