Cel mai circulat drum județean ce duce la Bănia, Gârbovăț, Şopotul Vechi, Dalboșeț și Şopotul Nou, este plin de gropi VIDEO

Câteva mii de oameni din localitățile Bănia, Gârbovăț, Şopotul Vechi, Dalboșeț și Şopotul Nou, așteaptă de ani buni refacerea drumului județean DJ571B. Acesta este singurul drum de acces al localnicilor, atât către capitala Văii Almăjului- comuna Bozovici, dar și către Moldova Nouă. Localnicii s-au săturat să-și rupă mașinile prin gropi, s-au săturat de bătaia de joc la adresa lor.
DJ571B este distrus, plin de gropi și se degradează de la o zi la alta tot mai rău, fără ca cineva din conducerea județului să ia „taurul de coarne” și să-l refacă așa cum trebuie. Oamenii, sunt cu mașinile mai mereu la service sau pe butuci. Asta în condiţia în care zona este izolată şi trăiesc din agricultură de subzistenţă şi animalele pe care le cresc. Dar zona este mirifică şi are un potenţial turistic de excepţie. Acest drum, practic deschide accesul turiștilor spre Cheile Nerei, spre Lacul Dracului, Cascadele Beusnitei, Lacul Ochiul Bei, Cetatea Socolari și la alte obiective turistice din zonă. Dar turiştii nu vin din cauza drumului şi cine a fost aici o dată, a doua oară nu mai vine şi le spune asta şi altora.

Anul trecut, în luna iunie, câteva sute de localnici au protestat pentru felul în care arata drumul. De la Consiliul Judetean s-au primit şi dat promisiuni şi cam atât. Vezi aici protestul din vara: https://www.infocs.ro/exclusiv-video-protest-spontan-cu-zeci-de-masini-pentru-repararea-dj571b-si-salvarea-zonei-turistice-cheile-nerei/

Ca să închidă gura oamenilor și să le arunce praf în ochi, în luna august, o firmă angajată de Consiliul Judeţean care normal – nu-i așa, a câștigat licitația- a reabilitat drumul. Adică a astupat gropile – spun ei. Dar asta a fost doar în acte, adică l-au făcut din stilou, fiindcă totul s-a făcut de mântuială, s-au încasat banii şi cam atât. Avem filmări cu tonele de asfalt ce au fost aruncate la marginea drumului, prin şanţuri. Au fost făcute publice şi nimeni nu a luat nici o măsura. Firma care a executat lucrarea este o firmă de casa – de fapt a finului fostului preşedinte PSD Caras Severin, deputatul Ion Mocioalca, acum mare şef la Pro România. Vezi aici bătaia de joc de atunci: https://www.infocs.ro/tone-de-asfalt-au-ajuns-in-sant-in-loc-sa-astupe-gropile-din-drumul-almajenilor-video/

Acum, întreaga porțiune de drum care are în jur de 49 de kilometri, este din nou mâncată și plină de cratere la doar câteva luni după reparațiile făcute pe hârtie. S-au făcut gropile mai mari decât erau înainte de așa zisele plombări. Cei de la Consiliul Judeţean spun că de fapt, astea sunt alte gropi ce au apărut în porţiunea de asfalt care în luna august era bună. Lucrări care au costat, atenție – 353.000 de lei.

Pe lângă faptul că localnicii trebuie să se resemneze cu această situație revoltătoare de mulți ani, Valea Almăjului pierde bani grei din turism din cauza drumurilor. Fiind o zonă foarte frumoasă, cu cascade de o frumusețe rară, cu Rezervația Cheile Nerei-Beușnița și frumusețea ei sălbatică, putem spune fără exagerare că avem cu ce ne lauda și ce le vinde turiștilor. Numai că, nu avem cum ajunge în aceste locuri.

Peste o sută de mii de vizitatori au fost anul trecut la Cascada Bigar, o parte din ei au fost și în Cheile Nerei, la Lacul Dracului, la Cascada Beusnita, Lacul Ochiul Bei sau la Cascada Văioaga. Dar cine a făcut o dată acest drum , a doua oară nu se va mai abate pe aici. Cu toate că de la an la an sunt tot mai mulți turiști, Valea Almăjului, pierde o mulțime de bani. Și avem multe frumuseți de arătat și oferit. Dovadă ca turiștii evită zona, este faptul că în toată valea, exista doar un hotel şi câteva pensiuni de le numeri pe degetele de la o mână.

Explicația este cât se poate de simplă: DJ571B este plin de gropi de ani buni, iar jumătate din drumurile comunale din Almăj sunt un pericol. Vezi cum arată drumul spre Rudăria sau spre Moceriș. Se pierd foarte mulţi bani din turism cu fiecare groapă care apare pe drumul județean sau pe cele comunale. Zona ar fi cu mult mai vizitată, dacă ar avea drumuri și căi de acces corespunzătoare către fiecare obiectiv turistic.
Consiliul Judeţean o ţine pe a sa aşa cum face de ani buni: drumul este pe lista de priorităţi şi îi vine rândul la ..sfântu aşteaptă.

Un reportaj de Adi Neagu!

Comentarii

comentarii