Cultural

Concurs naţional de povestire românească la Bekescsaba- UNGARIA

La data de 8 mai 2015, consulul general al României la Gyula, cărășanul Florin Vasiloni, a participat la concursul naţional de povestire, organizat de către Autoguvernarea Română din Bekescsaba. La eveniment, au participat lideri locali şi naţionali ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi reprezentanţii mass media de expresie românească din Ungaria.

Evenimentul s-a desfăşurat la „Casa de poveşti” din Bekescsaba. Au participat la concurs 120 de elevi din clasele I–VIII de la şcolile generale din Ungaria în care se preda limba română. De asemenea, au participat în jur de 50de profesori şi părinţi.

Acţiunea a ajuns la ce-a de a 22 ediţie. Prima manifestare de acest gen a fost organizată în anul 1993. Iniţiativa i-a aparţinut fostului preşedinte al Autoguvernării Române din Bekescsaba, Gheorghe Gros, trecut recent la cele veşnice.

Copiii au fost împărţiţi pe patru categorii, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri, profesori de la şcolile din Ungaria în care se preda limba română. Preşedintele juriului a fost Iulia Olteanu, directoarea şcolii generale din Batania. Elevii au interpretat poveşti atât din literatură română, cât şi din poveştile povestitorilor români din Ungaria.

În cadrul comunităţii române din Ungaria sunt cunoscuţi trei mari povestitori. Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Şimonca din Chitighaz (1899 – 1999) şi Mihai Purdi din Otlaca–Pustă (1904 – 1978). Poveştile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizaţie şi cultură românească.

Comentarii

comentarii