Corespondenta din Austria – Românii din diaspora – Învierea la Klagenfurt VIDEO

Noaptea Învierii Domnului, a adunat prin lumina Sa puternică, enoriaşi din împrejurimile oraşului Klagenfurt, veniţi din Villach, Spittal an der Drau, Sankt Veit an der Glan şi Malborghetto Valbruna (Italia). Din mulţimea de enoriaşi veniţi la slujba de Înviere, o tânără din Chişinău, Mariana Nastas, ne povesteşte cum a ajuns în Austria. În anul 2013, urmând cursurile de masterat în limba engleză în Linz, l-a întâlnit pe prietenul ei Inaki. Acesta este originar din Ţară Bascilor, Spania. Din Septembrie 2015, cei doi tineri locuiesc împreună în oraşul Villach. Ea este ortodoxă, iar el este ateu. Din păcate, în aceşti ani, de când este în Austria, Mariana nu a reuşit să meargă la biserică. În acest an, lucrurile s-au schimbat; tânăra a ajuns la biserica din Klagenfurt. „Am venit azi la biserică pentru că îmi era dor de familie şi de ţară mai mult ca niciodată. Îmi era dor să aud cântările pascale şi să spun „Hristos a Înviat! Să am cu cine să ciocnesc un ou. Chiar mă simţeam destul de tristă! Însă, la biserică m-am simţit ca acasă, vorbind româneşte şi primind pască şi ouă roşii în dar. A fost o adevărată plăcere sufletească.“ a spus Mariana. Bucuria a fost și mai mare în momentul în care ea a fost însoţită la ceremonialul religios de prietenul ei. Lui Inaki i-au plăcut forte mult ce a văzut din tradiţiile noastre pascale, așa că au hotărât ca la anul, să meargă împreună de Paști acasă la Mariana în Republica Moldova.

Sărbătorile Pascale ne reunesc pe toţi romanii ajunşi în străinătate, sărbătorind Învierea Domnului Iisus Hristos, printr-o slujbă ţinută de preotul duhovnicesc Viorel Visarion Ipati, la Biserica Kreuzberglkirche din Klagenfurt. Părintele Visarion a terminat teologia în anul 1998, şi bineînţeles ca orice tânăr român din acea vreme, dar și de acum, a încercat să îşi găsească un rost în viaţa împreună cu familia sa, așa că, au ajuns întâmplător la Viena. Integrarea în societatea austriacă nu a fost prea reuşită şi astfel, în anul 2007, a găsit o posibilitate de lucru în oraşul Klagenfurt, după care în 29 iunie 2008, în aceeaşi dată cu sărbătoarea Sfinţiilor Petru şi Pavel, a fost hirotonit preot, fiind înfiinţată Parohia ortodoxă din Klagenfurt.

Klagenfurt este așezat într-o zonă muntoasă , iar Biserica poartă numele de „Biserica Crucii “ de pe „Dealul Crucii “ iar drumul din apropiere poartă numele de „Drumul Golgotei “. Cele 14 căderi ale Mântuitorului cu Crucea în spate spre vârful Golgotei – aici în drumul către biserică, sunt reprezentate iconografic din loc în loc, într-un adevărat „Drum al Crucii. Aşadar, orice urcare către aceasta biserică din vârf de munte, este un drum al crucii pentru fiecare ortodox roman care trăieşte şi vrea să se integreze în societatea austriacă, deoarece mulţi romani au şi urcuşuri, dar şi coborâşuri.

Rugăciunea „Tatăl Nostru “a fost spusă în mai multe limbi la slujba „Învierea Domnului “, cum ar fi: rusă, sârbă, germană şi desigur română, deoarece avem enoriaşi ortodocși din diferite ţări cum ar fi: Ucraina, Armenia şi Grecia. Cele mai mari comunități din Klagenfurt, sunt cea sârbă și ce românească adunate în parohiile sârbă și românească din jurul bisericilor surori ortodoxe.
Biserica este în primul rând punctul în care ne simţim „acasă “, iar ca şi preot, părintele Visarion încearcă să ne îndrume către tradiţiile româneşti creştineşti, iar dacă nu ar fi acolo să ajute oamenii din străinătate să respecte tradiţiile că în România, aceştia ar uita totul încet, încet. Credinţa este cea mai mare tradiţie a poporului român, deoarece noi ne-am născut în această credinţă şi fără ea, noi nu ne simţim români.

Ca şi o ultimă întrebare adresată preotului duhovnicesc Visarion, dacă s-ar fi gândit la construirea unei biserici ortodoxe în oraşul Klagenfurt, acesta ne-a răspuns printr-un oftat: „Închipuiţi-vă că zidurile acestea sunt reci, dar veniţi la -20°C şi vedeţi cât minus este înăuntru. Desigur că zidurile acestea sunt frumoase, au o acustică extraordinară, dar ele sunt reci. Şi ştiţi din ce cauză? Dacă vă uitaţi împrejur, ne lipsesc Sfinţii! Ne lipseşte Galeria sfinților ortodocși! Căci aceasta ne încălzeşte sufletele și spiritul, ne dă putere să mergem mai departe!“ Slujbele comunității ortodoxe sunt găzduite de biserica catolică din vârful muntelui.

Aşadar, este la dispoziţia statului austriac să i se acorde comunității un teren pentru construirea unei biserici, iar acum, acest lucru se află în momentul de aşteptare, de începere a demersurilor, de îndată ce se va modifica titulatura terenului din „Parcări Auto“ în „Biserică Ortodoxă“. Terenul este situat lângă Cimitirul Anabichl. De asemenea, în fiecare duminică se citeşte o rugăciune pentru construirea unei biserici!


Corespondență din Klagenfurt de la Andreea, Cătălina Vlad şi Alexandru – Dan Milostean

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “Corespondenta din Austria – Românii din diaspora – Învierea la Klagenfurt VIDEO

  1. Frumos articol, frumos video, o slujba de Inviere a Domnului care a uns sufletele noastre, a celor ce de ani ne gasim departe de tara. Multumim Parintelui Visarion pentru aceasta noapte si duminica speciale si pentru frumusetea cuvintelor sale, ce ne-au ramas in inimi. Multumim tinerilor reporteri Andreea Catalina Vlad si Alexandru Dan Milostean pentru pasiunea si rabdarea lor de a vorbi cu noi participantii la slujba sub o ploaie ce se incapatana sa cada peste noi, sfinand parca frumusetea Invierii Domnului.

  2. Frumos articol, frumos video, o slujba de Inviere a Domnului care a uns sufletele noastre, a celor ce de ani ne gasim departe de tara. Multumim Parintelui Visarion pentru aceasta noapte si duminica speciale si pentru frumusetea cuvintelor sale, ce ne-au ramas in inimi. Multumim tinerilor reporteri Andreea Catalina Vlad si Alexandru Dan Milostean pentru pasiunea si rabdarea lor de a vorbi cu noi participantii la slujba sub o ploaie ce se incapatana sa cada peste noi, sfinand parca frumusetea Invierii Domnului 

  3. Frumos articol, frumos video , o slujba de Inviere a Domnului care a uns sufletele noastre, a celor ce de ani ne gasit departe de casa. Multumim Parintelui Visarion pentru aceasta noapte si duminica speciale si pentru frumusetea cuvintelor sale , ce ne-au ramas in inimi. Multumim tinerilor reporteri Andreea Catalina Vlad si Alexandru Dan Milostean pentru pasiunea si rabdarea lor de a vorbi cu noi participantii la slujba sub o ploaie ce se incapatana sa cada peste noi, sfinand parca frumusetea Invierii Domnului.

Comments are closed.