VIDEO Crăciun pe stil vechi cu cesnița, în Banatul Montan

Astăzi este ajunul Crăciunului pentru slavii ortodocși din Banatul Montan. Credincioșii pravoslavnici, adică cei ce țin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul. Conform tradiției, în ajunul Crăciunului Sârbesc, la biserică se aduce și se aprinde ,,baniakul”  adică, o buturugă de stejar care simbolizează credința în mai mulți zei vechi cum ar fi, zeul soarelui și cel al focului, dar și căldura pentru Pruncul Sfânt Iisus.

În aceste zile, creștinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos s-a născut”  iar ceilalți răspund ,,Adevărat s-a născut”. În ajun, se mânâncă mâncare de post. În ziua de Crăciun, este obligatoriu ca tot ce a rămas din bucatele de post din ajun, să fie date la animale.

În fiecare gospodărie se fac bucate alese, dar din nici una nu lipsește tradiționala cesnița- prăjitură din foi de aluat fraged cu multă nucă și în care se ascunde o monedă. Cel ce va găsi bănuțul, se spune că va fi fericit tot anul.

Baniakul- buturuga de stejar, obligatoriu se taie din pădure înainte de răsăritul soarelui în ziua de ajun și este adus la biserică de un bărbat- cel mai bătrân din comunitate, loc în care preotul îl sfințește. Seara, lemnul este aprins iar credincioșii prezenți așteaptă nașterea lui Iisus cântând și cu păhărele de țuică fiartă în mână, după care, fiecare duce acasă o mână de fân și o crenguță de stejar sfințită pe care o pune la icoană.

Sârbii mănâncă în ajun de crăciun numai mâncare de post. Masa este servită pe jos pe sacul în care a fost adus fânul ce a fost împrăștiat prin casă.

[youtube id=”Mt-84O4yGWU”]

Preotul sârb al Reșiței, Vasa Lupulovici, spune despre Crăciun și câteva tradiții: ,,Astfel, cea mai bătrână femeie din casă, trebuie să imite mișcările unei cloști iar ceilalți membrii ai familiei, imită sunetele și mișcările pe care le fac puii de găină. Aceasta are ca scop alungarea hoților. Pentru sănătate, în colțul casei se pun nuci”.

Comentarii

comentarii