Crempita sau cremschnit, ori crèmes, ca în Banatul Montan VIDEO

Crempita sau cremschnit, ori crèmes, ca în Banatul Montan. Nu știu dacă denumirea în germana este cea mai corectă, dar mergem pe principiul ,,așa scrie – așa zicem”. Este prăjitura tradițional bănățenească. Se spune că a fost adusă de emigranții germani – de nemții emigranți– veniți de prin Imperiu pe plaiurile bănățene și care de-a lungul timpului, a suferit îmbunătățiri. Fiindcă foile se fac cu ,,aluat franțuzesc” este clar că și cei din Hexagon au o contribuție.  Cert este că – este o prăjitură bună, faină, gustoasă și fără creme grețoase ca la torturi sau alte prăjituri de cofetărie elaborate. Este o prăjitură – pe cât de gustoasă – pe atât de simplă. Necesită doar foile și crema. La rândul lor, foile au doar făină și unt, iar cremă, lapte, ouă, zahăr, vanilie și unt. În unele rețete, nici măcar nu apare untul. În Banat, nu există Crăciun fără crempită. Nanele bănățene prepară foile de aluat din osânza – unturița – de la porcul tăiat de Ignat.

Pentru prăjitura noastră de azi, avem nevoie de:

  • foile ce vor fi umplute – pot fi cumpărate gata coapte sau pot fi coapte acasă din aluat de foietaj. Eu am folosit foi de Boromir. Mi se par cele mai bune, mai ales din cauza cutiei de ambalaj care ne va ajuta enorm.
  • Lapte – 1,5 litri
  • Zahăr –  600 g
  • 12 gălbenușuri de ou
  • 4 + 2 pliculeţe zahăr vanilinat
  • Făină – 180 g
  • 1 pachet de unt
  • Un praf de sare – opțional

Am pus la fiert cam 1,3 litri lapte. Restul l-am oprit. Am combinat gălbenușele cu zahărul, făina și 4 pliculețe zahăr vanilinat. M-am folosit de restul laptelui rece pentru a fluidifica compoziția. Apoi, am pus – tot câte un polonic – laptele fierbinte în compoziție și am amestecat energic. Apoi, am pus compoziția la fiert. Se pune în abur sau pe o tablă groasă să nu se prindă. Amestecăm continuu să nu facă cocoloașe.  Se trage cratița la o parte, se lasă 5 minute la stâmpărat și se pune untul. Ca să se topească mai repede, se poate pune cubulețe. Se pun cele două pliculețe de zahăr vanilinat rămase. Se amestecă energic, sau cu mixerul, până la omogenizarea completă. Atenție! Crema va crește în volum. O lăsăm să se răcească complet.

Crempita sau cremschnit, ori crèmes, ca în Banatul Montan. Luăm foile și umplem prăjitura împărțind crema în două părți egale. Pentru aceasta, ne folosim de cutia în care au fost foile. Este special făcută pentru așa ceva. Apoi, băgăm prăjitura montată în ambalajul original. Eu o asigur cu elastice. O las la răcit cel puțin 8 ore. Apoi, se pudrează cu zahăr vanilinat, se taie bucăți și …poftă bună! 

Comentarii

comentarii