Cu trenul pe Semmeringul banatean de la Oravita la Anina, cu fășanc și bal VIDEO

În dara de 9 decembrie 2019, infocs.ro scria si prezenta în exclusivitate un amplu reportaj cu ceea ce probabil sa va scrie cândva în vreo pagina a CFR-ului despre felul cum societatea civila s-a implicat, politicienii s-au implicat și ei, iar de la Bucuresti, de la ministrul transporturilor, a venit ordinul ca un obiectiv turistic de primă mână, să fie salvat. Iată ce scriam noi în decembrie 2019:

,,Uniţi au salvat Semmeringul României. Societatea civilă din Caraş-Severin a reuşit să rezolve problema căii ferate Oravița – Anina. Semmeringul României a fost salvat printr-o acţiune extraordinară desfăşurată duminică pe cea mai veche cale ferată montană din România. Aproape 300 de persoane s-au unit și au participt la această acţiune inedită ce a avut rolul de a salva acest traseu turistic unic. La îndemnul Lilianei Gherle, împreună cu profesori de la Universitatea Eftimie Murgu, cu studenți, carăşenii s-au adunat și au urcat în tren pentru a convinge autorităţile că această minune a tehnicii bănățene, trebuie să existe mai departe. In jur de 300 de oameni, unii cu trenul, alţii în Gara Anina, au arătat că uniți, oamenii reușesc să miște lucrurile”.

Şi fiindcă lucrurile începute trebuiesc continuate, duminica 23 februarie 2020, aceeași Lili Gherle, sprijinită de oameni inimoși din Reșița și din Anina – sunt mulți și de aceea nu i-am scris aici ca să nu omitem pe cineva – a repetat acțiunea din 9 decembrie. Doar că, de această dată, participanții au mers îmbrăcați de ….fășanc. Fiindcă la Anina, cu mic cu mare, toți cei care au participat la excursie, au mers la parada măștilor la Fășancul din Celnic și mai apoi, la bal la Ștaier. A fost o zi plină, cu plecări cu autocarele până la Oravița, de acolo cu trenul până la Anina, cu răchie fiartă, cu vin, cu cafea și mai ales, cu muzica menestreilor Cristi Melcher și Marcel Colcer ajutați de tamburină și tobe.

 

La Anina, s-a mâncat gulaș, s-a mai băut un vin, o cafea și apoi, după parada măștilor, s-a mers la bal la Ștaier. Acolo, din nou mâncare, o bere, o cafea, distracție și mult, mult dans. Cu muzică de fanfară și solistă de muică nemțească tradițională, live. Apoi, spre seară, oamenii au mulțumit gazdelor și au urcat în autocare și microbuze și au pornit spre Reșița. Aceasta este o variantă scurtă a reportajului, atât cât a permis timpul pentru prelucrarea video și câteva cuvinte. Dar, promitem să revenim. Cu toate că dacă veți urmări materialele video, veți intra în atmosferă a ceea ce s-a întâmplat ieri, cu oameni minunați în locuri minunate.

 

 

,,Calea ferată dintre Oraviţa şi Anina, cea mai veche din ţară, a fost în pragul desfiinţării începând cu 15 decembrie, pe motiv de nerentabilitate. Asta în condiţia în care calea ferată are un potențial turistic imens. Declinul acestui traseu a început odată cu închiderea minelor de cărbune de la Anina și a celor de uraniu de la Ciudanovița și Lișava. De la 6 curse pe zi, în prezent s-a ajuns la doar o singură cursă.

În aceste condiții, de mai mulţi ani, CFR a vrut să o dea în concesiune, dar nu a luat-o nimeni. Numărul curselor a fost redus la două pe zi, mai exact – una dus – întors de la Oraviţa la Anina. Conform CFR, din data de 15 decembrie 2019, urma ca circulaţia să fie oprită de tot pe acest traseu. Mai rămânea posibilitatea ca la cerere, să se facă curse turistice. Asta în condiţia în care acest traseu turistic nu figurează pe nici un program al vreo unei agenţii de turism. De aici şi până la furtul metalului şi distrugerea căii ferate, nu mai era decât un pas.”

 

Vezi reportajul din 9 decembrie 2019, aici: https://www.infocs.ro/uniti-au-salvat-semmeringul-romaniei-turism-pe-caleaferata-oravita-anina-video/

 

 

 

Comentarii

comentarii