De ce stagneaza greutatea cand esti la regim

Desi te tii in mod serios de regim, acul cantarului nu vrea deloc sa mai mearga in jos, cateva zile sau saptamani chiar. Si nimic nu mai frustrant decat asta. Uite de ce stagneaza greutatea cand esti la regim.

Daca tii un regim dur si strict este normal, cu timpul, sa mai relaxezi putin regulile pe care ti le-ai fixat la inceput. Acest lucru poate avea consecinte asupra pierderii in greutate, care poate incetini sau chiar se poate opri. Tu stii insa ca nu ai cazut in capcana asta si tii regimul ca la carte si in ciuda acestui lucru nu mai slabesti un gram.

Linisteste-te, ai intrat in faza de “platou”, ce survine in general dupa mai multe saptamani de regim, iar acest lucru este perfect normal. De vina este metabolismul. Ai nevoie de mai putine calorii, deci trebuie sa tii cont de asta si sa ajustezi regimul.

Cu cat esti mai usor, cu atat arzi mai putine calorii. De exemplu, daca ai plecat de la 80 de kilograme si ai slabit 10, nevoile tale energetice zilnice au scazut cu cel putin 100 de calorii. Daca continui sa mamanci acelasi numar de calorii pe care ti l-ai fixat la inceput, vei ajunge la o faza de platou. Acest lucru se intampla in general dupa 4-6 luni de regim.

Care este, de fapt, greutatea ideala

Mai mult, studiile au aratat ca o persoana obeza care a pierdut mai mult de 10% din masa corporala ar avea nevoie de mai putin de 200-500 calorii decat cineva care a avut mereu aceeasi greutate. Este ceea ce expertii numesc adaptare metabolica. Se explica astfel fazele de platou, dar si usurinta cu care ne ingrasam cand nu mai tinem regim, chiar si mancand echilibrat.

Cum depasesti faza de stagnare in greutate

Singura solutie de a depasi faza de stagnare in greutate este exercitiul fizic. Muschii au devenit mai performanti si consuma mai putina energie, iar tu esti mai usor. Trebuie deci sa maresti durata sedintelor de sport. Sportul in timpul regimului te ajuta sa pierzi mai multa grasime, decat masa musculara, ceea ce duce la o usoara activare a metabolismului.

Varsta la care femeile si barbatii iau in greutate

Desigur, ai nevoie si de motivatie. Potrivit unui studiu, oamenii care ard cel putin 2500 de calorii pe saptamana facand sport isi mentin mai bine greutatea pe termen lung si nu trebuie sa se teama de efectul yo-yo.

2500 de calorii pe saptamana inseamna, pentru majoritatea oamenilor, o ora de exercitii cardio (mers rapid, jogging, bicicleta) de cinci-sase ori pe saptamana.

Iti poate parea mult, daca vrei sa faci totul dintr-o data. Cel mai bine este sa adaugi cinci-zece minute fiecarei sedinte de sport si sa continui sa maresti progresiv durata, daca acul cantarului nu vrea sa reactioneze.

Cum mananci cu 500 de calorii mai putin

Nu exista nicio solutie miraculoasa ca sa depasesti faza de platou. Trebuie sa iti stabilesti o strategie si sa fii consecvent in ceea ce faci.

Comentarii

comentarii