De strajă la mormântul Lui Iisus la Lupac în comunitatea croată din Banatul Montan VIDEO

În Vinerea Neagră, în comunitățile catolice din Banatul Montan, există o tradiţie veche de când lumea: în noaptea de vineri spre sâmbătă, bisericile rămân deschise toată noaptea. La Lupac, tineri şi tinere în costum popular, iar mai apoi adulţi şi bătrâni, stau de veghe şi fac priveghi în preajma mormântului simbolic din mijlocul bisericii care simbolizează locul unde este depus trupul lui Cristos. În acest timp, toată suflarea satului trece pe la biserică și se roagă. Glasul credincioșilor care cântă în cor se aude de afară.
În tot acest timp, cei prezenţi se roagă, spun poveşti cu caracter biblic sau învaţă noi cântări bisericeşti. Ei stau pe rând câteva ore şi când au obosit, pleacă acasă – dar nu înainte de a le veni schimbul- adică, alţi oameni din sat. Tinerii sunt îmbrăcaţi în straie de oștean roman iar acest serviciu este o mare cinste pentru orice sătean.

,,Sătenii stau în biserică și se roagă. Ei cântă, iar mormântul Lui IIsus este păzit de tineri. Oamenii merg acasă, își fac treaba, se primenesc și vin la biserică. Ei vor să fie alături de Iisus Mântuitorul. Nu-L Lasă singur pe mântuitor” spune părintele paroh Marian Tincul, cel ce păstorește comunitate din Lupac de zeci de ani și ține pe sîteni strânși în jurul crucii și a bisericii.

Spre dimineaţa de sâmbătă, la biserică vin săteni care au postit tot postul şi care vor împodobi biserica cu ștergare și sute de flori și lumini. Aproape toată populaţia satului cu vârsta între 20 şi 60 de ani, familii întegi – lucrează în Austria, Germania sau Croaţia. Oamenii vin special acasă câteva zile pentru a sărbătorii Paştele în comunitate. Din nefericire, numărul lor este din ce în ce mai mic. Ori tradiția și obiceiurile satului, nu pot fi duse mai departe decât de oameni și cu oameni.

Comentarii

comentarii