Distincție europeană importantă acordată unui membru UZPR, Erwin Josef ȚIGLA

Sâmbătă 21 iulie, președintele Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Erwin Josef Țigla, a fost onorat cu MEDALIA DE ARGINT a FUNDAȚIEI MÉRITE EUROPÉEN, însemn de recunoaștere a meritelor promoterului cultural de excepție. Medalia i-a fost acordata resiteanului nostru pentru promovarea înțelegerii în Europa, pentru angajamentul său în spiritul valorilor europene care unesc, pentru acribia și stăruința de a menține unită și vie o comunitate-etalon pentru Banat – cea a germanilor.

„Pentru mine, această distincție a Uniunii Europene înseamnă, în primul rând, o recunoaștere a meritelor activității desfășurate în spirit european, la Reșița și în Banatul Montan, de oamenii locului, indiferent de limba și confesiunea cărora le aparțin. Nu de puține ori, spunem că Banatul Montan reprezintă o Europă în miniatură. Prin această onoare, se recunoaşte şi se subliniază şi acest lucru. Distincţia primită reprezintă pentru mine, totodată, obligaţia morală de a lupta în continuare pentru valorile creştine şi umane ale continentului nostru, pentru bunăstarea şi prosperitatea fiecărui locuitor în parte!” a declarat Erwin Tigla.

INFO: Într-o locație splendidă din Austria – Castelul Forchtenstein – transformat în Europahaus, în fiecare an, în iulie, „federaliștii europeni”, o mișcare nepartizană care a susținut o Europă Unită încă din anii 1950, organizează Europa Forum din Neumarkt in der Steiermark. Desfășurat în perioada 13 – 15 iulie 2018, forumul a avut ca temă „Das nächste Europa. Die Rolle der Ratspräsidentschaft Österreichs” / „Europa de mâine. Focusul Președinției Austriei în Consiliul European”, știut fiind faptul că, de la 1 iulie, Austria a preluat, președinția rotativă a Uniunii Europene, asigurată în ultimele șase luni de Bulgaria, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 președinția să fie preluată de România. Austria a ales pentru cea de-a treia sa preşedinţie a UE deviza „O Europă care protejează” – reunind preocupările statelor membre și oferind delegațiilor prezente șansa de a afla mai multe despre sistemul politic al Europei, de a face schimb de idei cu factorii de decizie, de a reflecta asupra provocărilor actuale și de a experimenta un weekend interesant.

Din 7 iulie 1957, Schloss Forchtenstein a devenit prima Europahaus din Austria. România este prezentă, anual, prin delegația Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin / Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen ca participant activ încă din anul 1991. Anul acesta programul a inclus prezentări ale experților și politicienilor desemnați printre care: Prof. Franz Majcen, Dr. Jörg Hofreiter, Prof. Dr. Melanie Sullz, Mag. Christian Mandl, Dr. Otto Schmuck, Dr. Johann Sollgruber, Mag. Franz Nauschnigg, discuții plenare, schimburi informale personale între participanți și grupuri de lucru privind globalizarea, uniunea socială, uniunea economică și monetară și politica de securitate și apărare.

Nu întâmplător, distincția i-a fost înmânată de Ingeborg Smith, secretar general al Fundației Mérite Européen, anul acesta în care sărbătorim printre multe jubilee și 300 de ani de când primii coloniști germani s-au stabilit în Banat. O comunitate care a amprentat adânc societatea bănățeană prin rigoare, implicare, disciplină, pragmatism, repere transmise peste ani. Și menținute în spațiul cultural de azi prin prezența activă a comunității germane, de un firesc fără ostentație, remarcabil și desăvârșit.

Preluare ,,Libraria Semn de Carte”

Comentarii

comentarii