Documente importante de stare civilă expuse la Reșița de Ziua Arhivelor Naționale

Ziua Arhivelor Naționale sărbătorită și la Reșița printr-o expoziție cu cele mai vechi documente păstrate în Arhivele Caraș-Severin.

Documentele expuse în foaierul sălii de ședință a Palatului Administrativ nu au ieșit în evidență neapărat prin vechimea lor, ci prin importanța pe care o au fiind vorba de registre parorhiale de stare civilă ale Arhivelor și registre de stare civilă deținute de Direcția de Evidență a Persoanei Caraș-Severin.

”În Ausro-Ungaria, pentru că noi discutăm despre Austro-Ungaria până în 1918, chiar spre 19 , evidența botezaților, căsătoriților și decedaților se ținea de către parohii. În Arhivele Caraș-Severin se păstrează registre de la romano-catolici, cele mai vechi, din 1725, apoi de la otrodocși, 1774 încep să apară și, desigur, ortodocși români, ortodocși sârbi, greco-catolici, romano-catolici, evanghelici, unitarieni, mozaici”, a precizat Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Caraș-Severin.

În baza acestor documente orice persoană interesată își poate reconstitui arborele genealogic dacă ne cunoaștem, spre exemplu, bunicii.

Aceste documente expuse sunt importante atât prin vechimea lor, prin ilustrarea modului în care acestea erau realizate de fiecare cult religios în parte, dar și prin faptul că unele dintre ele prezintă informații valoroase despre personalități ale locului: generalul Traian Doda, Tata Oancea, Ioan Dragalina, Nicolae Stoica de Hațeg.
Registrele dețin, de asemenea, informații despre cele mai folosite nume în acele perioade, cauza morții celor decedați în parohiile respective, vârsta celor care se căsătoreau, cu diferențe mari de vârstă între cei căsătoriți, uneori, dar și informații despre ocupațiile oamenilor de acum 300 de ani, unele ocupații dispărute între timp: lucrătoriu de pământu, economi, minieri, ocnari ori militari.

Comentarii

comentarii