Doua zile de petrecere și voie bună la Padina Matei la Sfânta Maria Mică VIDEO

În data de 8 septembrie, creștinii ortodocși, sărbătoresc nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică. În Banatul de munte, mai multe localități sărbătoresc ruga sau „nedeia” . Este hramul bisericii și al parohiei și timp de două zile, este sărbătorită protectoare spirituală a comunității.  Sărbătoarea coincide cu sfârșitul verii, al perioadei când începe recoltarea. Este și începutul anotimpului în care ziua începe să scadă vizibil, iar  nopțile și diminețile sunt tot mai răcoroase. Este semn că vara a trecut și se apropie toamna si iarna.

Pentru multe localități din Banatul de munte, data de 8 septembrie, este cea mai importantă zi din an, fiindcă atunci în sat are loc „Nedeia”. Originalitatea și tradiția bănățenească par să reînvie și să izvorască în această zi de sărbătoare în mai multe localități odată pe an. Tradițiile și obiceiurile bănățenești sunt prețuite de fiecare generație, care le respectă și duc mai departe ceea ce au moștenit de la generațiile anterioare.

În Banatul Montan, în zilele de 8 și 9 septembrie, au loc petreceri de nedeie în aproape 40 de localități. Sunt petrecerile de rugă ce adună oamenii acasă, pentru un spectacol tradițional așa cum numai în Banatul de munte poți vedea.

Dimineața este mare forfotă în fiecare gospodărie. Oalele fierb pe foc, se face supă, friptură din cel puțin trei feluri de carne, se fac pipărci umplute (ardei umplut), papricaș și fel de fel de plăcinte și prăjituri. Nu lipsesc răchia de prună de vară și vinul sau berea. Apoi localnicii își așteaptă musafirii alături de care participă la slujba specială de la biserica din sat, după care, se întorc acasă unde se întinde  masa de prânz.

 Spre seară, localnicii și oaspeții se adună în centrul satului, sau la căminul cultural unde organizatorii îi așteaptă cu muzică populară și cu interpreți renumiți din Banatul de munte. Aici, se încinge „brâurile”, „ardelenele” și „jocurile de doi” până târziu în noapte. A doua zi, cu toții o iau de la capăt. Cam peste tot în Banatul de munte, ruga tine două zile. Apoi, goștii pleacă pe la casele lor iar localnicii se pregătesc de strâns și cules roadele de pe câmp și de prin livezi. Se adună merele și poamele, se scot cartofii acolo unde inca nu au fost scoși și se culeg prunele de toamnă iar ultimul fân este cosit și pus la uscat pentru la iarnă.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Doua zile de petrecere și voie bună la Padina Matei la Sfânta Maria Mică VIDEO

Comments are closed.