Dulceaţă simplă de ardei iute – Ușor de făcut, este o delicatesă exotică, adoptată,, iute” de români VIDEO

Încă se mai poate face această delicatesă, piața este plină de ardei iute la un preț cuprins între 15 și 20 de lei kg. Toată rețeta costă în jur de 70 de lei și obțineți cam 25 de borcane de 0,350 de grame. Deci, un borcan vă costă în jur de 4 lei. Asta în condiția în care la târgurile tradiționale, un asemenea borcan, se vinde și cu 25 lei borcanul. ,,Dulceață de ardei iute” – sună cam aiurea. Cum adică, dulceață de ardei iute?! Uite așa, cum se vede și cum se aude, azi facem dulceață din ardei iute. Și este chiar simplu de făcut – cu excepția curățirii ardeilor, restul merge ca pe ață.

Acest condiment-aperitiv- desert picant, poate fi orice din ce am spus mai înainte: se poate adăuga pe post de condiment la mâncărurile gen paprikaș sau gulaş, se poate folosi la fel de fel de aperitive ca ,,pata de culoare şi gust” – sau la final, merge al naibii de bine pe o bucăţică de brânză mucegăită înfiptă într-o scobitoare pe care mai este o boabă de strugure sau o bucățică de ananas sau pepene galben. Dar, cel mai bine merge la carnea de porc prăjită sau chiar fiartă. Am încercat și cu carne de pasăre și a mers perfect cu rața și curca. dacă o faceți doar din ardei iute – iese otravă pentru gustul meu

În fine, după ce-i aflați gustul o să-i găsiți multiple și variate întrebuințări. Deci, pentru o porție care să-mi ajungă toată iarna și de unde să pot da și celor ce vin în vizită la mine și se jură că nu pleacă acasă dacă nu le dau măcar 3-4 linguri de dulceață la pachet, eu folosesc următoarele cantități de:

Ardei iute roșu – 2 kg – acesta se curăță pe cât posibil de semințe, dacă nu, se poate tăia și cu cuțitul. Eu îi dau prin mașina de carne cu sita cu ochiurile mari.

Se dă ardeiul prin maşina de carne şi se amesteca bine pasta obținută.
zahăr – 1 kg
oţet din vin alb – 750 ml sau după gust
sare de murături – 2 linguri cu vârf

Aeseiul măcinat îl pun într-o cratiță neaderentă și las la foc potrivit până începe să lege compoziția. Pun zagărul și amestec încet – tot la foc mic – până scade siropul pe care îl lasă. Adaug oțetul și sarea și las mai departe la foc mic amestecând încontinu până se leagă dulceața. O încerc din când în când cu ,,farfuria rece”. Când este potrivit de legată, de consistența unui sos gros, o pun fierbinte în borcane și le pun ,,la dormit” cu fundul în sus. Gata!

Câteva sfaturi:

Folosiți mănuși când curățați ardeiul iute. Altfel – vă vor ustura degetele câteva zile.
Când fierbeți siropul, obligatoriu să aveți geamurile larg deschise sau dacă suportați, este binevenit un curent ușor de aer. Eu stau la bloc la ultimul etaj, deschid puţin – cam 5 cm uşa de la hol şi geamul larg deschis de la bucătărie. Ca să vă fi și mai ușor, priviți materialul video de mai sus.

Comentarii

comentarii