EXCLUSIV VIDEO Obicei de viață lungă la început de an în Banatul Montan, țuică fiartă cu nuci de Anul Nou

10 feb 028Țăranii din satele bănățene respectă cu sfințenie unele obiceiuri moștenite din tată în fiu și care, transmise din generație în generație, devin tradiții ale familiei sau ale satului. Sunt zile de sărbătoare, sunt zile în care și țăranii au dreptul la odihnă așa că, acest lucru trebuie marcat așa cum se cuvine.

Astfel, pe lână multe altele, oamenii din satele Banatului Montan, mai ales bărbații, sunt ferm convinși că nu vor sta bine la capitolul sănătate, dacă în noaptea de anul nou nu vor cinsti câte un pahar de răchie – adică, țuică din prune.

,,Numai că, aceasta nu se bea ori și cum în această noapte specială. Pentru a fi sănătoși, tari și cu ,,lipici” tot timpul anului, bărbații beau țuică fiartă îndulcită cu zahăr ars și în care s-au pus sâmburi de nucă zdrobiți” spune Nicolae Gheju din Soceni.

,,Apoi, răchia se fierbe la foc mic, nici prea mult- dar nici prea puțin, după care se bea din pahare mici. Numai că, nici acest lucru nu se face ori și cum; răchia trebuie vorbită. Adică, cei ce stau la un pahar de băutură, beau și vorbesc până se înțeleg, adică, în momentul în care limbile se cam împleticesc, este semn că fiecare trebuie să plece acasă să se culce și gata cu petrecerea până a doua zi când o vor lua de la capăt” spune și ortacul său, uica Nicolae Voia, vecin și prieten de pahar.

Comentarii

comentarii