EXCLUSIV VIDEO 21 de turişti salvaţi dintre torente pe Muntele Mic

UPDATE Duminica, in zona au fost aduse mai multe utilaje si s-a degajat o potiune de drum pe care autoturismele cu turisti de pe Muntele Mic au putut trece spre Borlova.

21 de oameni, adulți și copii, au tras o sperietură pe care nu o vor uita ușor după ce s-au văzut captivi în autoturismele cu care au coborât de pe munte. Mai exact, 6 autoturisme cu turiști din Timiș, Caraș Severin și Arad au fost surprinse de o ploaie – mai exact – o rupere de nori ce s-a abătut asupra Muntelui Mic. Asta în condiţia în care de două săptămâni, pe cer nu a fost văzut un nor iar sâmbăta s-au înregistrat 33 de grade cu cer perfect senin. Practic, ploaia a pornit din senin.

Oamenii și-au petrecut ziua în stațiune iar seara au pornit spre case. Potopul de ploaie a format mai multe torente care au cărat la vale tone de piatră, resturi vegetale, crengi și trunchiuri de copaci. Viitura a adus pe drumul județean ce leagă localitatea Borlova de Stațiunea Muntele Mic bolovani mari cât un autoturism precum și copaci întregi.

,,Mai grav a fost faptul că cele șase autoturisme au rămas blocate între două torente – astfel încât nu au putut nici să coboare spre Borlova și nici să se întoarcă înapoi spre stațiune. Imediat s-a dat alarma și spre locul respectiv au plecat mai multe echipaje de la Salvamont, ISU Semenic, polițiștii și câțiva localnici din Borlova” a spus Alin Albu, membru al echipei Salvamont.

Inițiativa în rezolvarea situației a avut-o primarul comunei Turnu Ruinei – Borlova, tânărul Mihai Maralescu. Fără să stea prea mult pe gânduri, omul a mers la fratele său care are un buldoexcavator, l-a luat pe acesta de acasă și împreună cu pompieri, cu salvamontiștii și cu localnicii, a reușit să elibereze o bucată din drum reușind să salveze la timp autoturismele cu oameni de acolo. Intervenția a fost salutară fiindcă în câteva minute a locul a fost din nou acoperit cu bolovani și copaci de apa torentelor. ,, Nu era treaba mea și a comunei să intervină acolo. Dar, suntem oameni. Turiștii aceștia vor povesti prietenilor ce au pățit aproape de intrarea în Borlova. Cum să nu ajuți, cum să nu dai o mână de ajutor atunci când este mai mare nevoie de ajutor? ”

În acest moment, în stațiunea Muntele Mic se află în jur de 100- 150 de persoane – turiști cazați în cabane și pensiuni. Fiind duminică, aceștia vor trebui să coboare de pe munte, ori în cazul în care administratorul de drum nu a mișcat un păi pe timpul nopții, rămâne ca toată treaba să fie făcută astăzi pe lumină.

,,Tot din cauza viiturilor, peste 2000 de oameni au rămas fără apă la robinete. Apa a inundat stația de captare şi tratare a apei ce deserveşte localităţile Borlova, Turnu Ruieni, Dalci şi Zervesti” a mai spus pentru infocs.ro primarul Maralescu Mihai care ocupă doar de o lună scaunul de edil al comunei.

Comentarii

comentarii