EXCLUSIV VIDEO Din nou poluare cu nisip industrial la Moldova Noua

La Moldova Veche şi Golubac – de această dată, a început din nou coşmarul poluării cu praf de la iazul Tausani – Bodneag. Voluntari ai asociațiilor de protecția mediului din România şi Serbia, au făcut deja notificări scrise către GEC Nera.
Mare parte din terenurile din apropierea oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, sunt acoperite cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani de pe malul Dunării. Curenții de aer duc acum praful spre zona Golubac- Vinci și nu spre Veliko Grădişte, cum se întâmpla de obicei.
Vremea din ultimele zile, a dus la producerea unor curenţi puternici de aer în bazinul Moldova Nouă. Vântul care bate cu putere încă luni seara, a ridicat nori de nisip fin de pe iazul tehnic de decantare de la marginea oraşului, lacul Tăuşani. Ceea ce este mai grav, este faptul că nisipul este dus de vânt și peste Dunăre, la vecinii din Şerbia. În pericol imediat sunt acum localitățile din comună Golubac, cu precădere satul Vinci. Deci, de acesta dată, avem de-a face cu un vânt periodic, este vorba de Gorneac. Spre deosebire de Coșava, acesta are o direcție exact inversă, adică, bate dinspre este spre vest. Localnicii spun că acest vânt a dispărut din zonă în ultimii 30 – 40 de ani, iar acum, a reapărut ce efect al tăierii pădurilor, lucru practicat masiv în zonă în ultimii ani.
Praful a ajuns până în apropiere de oraşul Moldova Nouă afectând cel mai rău gospodăriile, sălașele și cabanele situate lângă oraș.
Să nu uităm că orașul și toată zona suferă de un adevărat blestem din cauza celor două lacuri de decantare de la Boșneac și Tăușani. De câteva ori pe an, Moldova Nouă este acoperită de un nor de praf, deoarece la S.C. Moldomin nu se lucrează de ani buni iar iazul, este secat. Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare albă, rezultat în urma tratării chimice a piritei (minereul de cupru) în vederea obţinerii cuprului.
Societatea Minieră Moldomin din Moldova Nouă, este închisă de peste 8 ani, în 2006, printr-o celebră hotărâre AGA în care era…. un simplu reprezentant al Guvernului, a Guvernului Tăriceanu când ,,economia romanescă duduia, de al dracului de bine ce-i mergea”… Aceeași AGA – adică tot cu un singur reprezentant al Guvernului în componență, a decis în 2010, închiderea definitivă a S.C. Moldomin.
Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului, mai exact, peste nisipul tehnologi, exista o peliculă subțire de apă ce împiedica antrenarea prafului de către curenții de aer.
Practic, acolo nu mai există nici un angajat care să se ocupe de această problemă. Asta faptic, fiindcă pe hârtie, apar angajați muncitori, șefi și chiar și funcția de director. Un asemenea director a fost și Iacob Chișăru care și-a permis din toată sărăcia Moldominului falimentat, să cumpere pe banii societății, un Tuareg cu care a omorât 3 tineri la Timișoara.
Din nefericire, norii de praf sunt purtaţi și peste Dunăre, în localităţile din Şerbia şi din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poluării.
Particulele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare.
Garda de Mediu, face ce știe să facă ea: se aplică amenzi pe care nu le plătește nimeni, presa latră, oamenii inhalează praful, se plâng că se îmbolnăvesc, iar lucrurile merg mai departe tot așa, fără ca nimeni să facă ceva concret. Culmea este că nici un ministru al mediului nu știe că la Moldova Nouă să fie poluare. Din nici un guvern, de parcă la terminarea mandatului său la debarcarea din funcție, ar pleca din Minister cu tot cu acte. Și uite așa, cel ,,actual” – dă vina pe ,,fostul” . Habar nu are ,,plumb de poluarea cu cupru”.

[youtube id=”ZC1GbhLyvwc”]

Noroc cu cei din ONG-uri. Ca un nod sau ghimpe în coasta multora, în zonă acționează GEC Nera. Voluntarii monitorizează ce se întâmplă și trag semnalul de alarmă de fiecare dată. Dar, tot fără nici un rezultat concret, fiindcă situația tergiversează de ani și ani la Moldova Nouă.
InfoCs vă prezintă câteva fotografii și o filmare în exclusivitate, materiale realizate de prietenul Cristian, dar și de către voluntarii Grupului Ecologic GEC Nera, ONG coordonat de inginerul Sturză Popovici.
Iată și poziția oficială a GEC Nera primită azi pe adresa redacției noastre:
Clisura Dunării sub eterna ameninţare a poluării cu deşeuri miniere de la depozitul Tăuşani-Boşneag al SC Moldomin Moldova Nouă.
,,În aceste zile, viteza vântului în clisura Dunării s-a apropiat de viteza necesară pentru a ridica praful de pe depozitul de deşeuri miniere Tăuşani – Boşneag din Moldova Nouă şi al transporta peste localităţile din Clisura Dunării, din România şi Şerbia. Deocamdată, praful pluteşte în aer doar în zona iazului, dar aceasta nu însemnă că în zilele următoare lipsite de precipitaţii şi cu temperaturi mai ridicate, fenomenul nu va căpăta amploare datorită Coşavei şi Gorneacului, vânturile care bântuie toamna şi primăvara Clisura Dunării.
Pentru măsuri concrete destinate rezolvării eternei poluări cu praf de deşeuri miniere de la Moldova Nouă, de 8 ani nimeni nu mişcă un deget, nici măcar în campaniile electorale.
Deşi GEC Nera a atenţionat în repetate rânduri autorităţile că ,,poluarea de la Moldova Nouă ar putea fi redusă considerabil cu o investiţie de câteva zeci de mii de euro în condiţiile în care peste depozit, în perioadele ploioase, ar fi împrăştiat un amestec sărac de pământ și îngrăşăminte agricole combinate cu alte substanţe organice. Acestea ar ajuta natura să lucreze la consolidarea vegetativă a iazului. Dovada că soluţia este viabilă, sunt zonele mici de vegetaţie apărute pe suprafaţa depozitului, acolo unde chiar vântul a adus din altă parte praf necontaminat cu deşeuri miniere.
Însă banii cu nemiluita acordaţi SC Moldomin de către structurile guvernamentale pentru întreţinerea depozitului Tauşani-Boşneag, prin stropire sau alte metode prin care efectele sunt greu măsurabile, sunt o miză importantă pentru ca acest tip de „metode” să dureze. Promisiuni electorale trebuie făcute şi în viitor”.
Și unde mai pui că, nici nu se poate controla dacă se fac asemenea stropiri. Doar nimeni nu măsoară apa trasă din Dunăre și nici nu le poate imputa celor de la defunctul Moldomin, că nu acoperă toată suprafața lacurilor care au sute de hectare.

Comentarii

comentarii