EXCLUSIV VIDEO FOTO Valea Bistrei inundată de apele și torentele din urma ploii torențiale

12 iul serie 2 (56)Apele turnate de nori peste Munții Banatului, s-au adunat în torente și pârâiașe care s-au transformat în adevărate urgii și s-au revărsat peste satele și orașele din Valea Bistrei. Nu a fost nevoie decât de o ploaie de vreo 3 ore ca două pârâiașe ce trec prin Caransebeș, să se transforme în adevărate râuri care s-au revărsat peste Municipiul Caransebeș.
Au fost afectate zeci de case și gospodării, oamenii spun că așa furtună nu au mai întâlnit în ultimii 20 de ani. În urma unei prime evaluări, un raport al Serviciului pentru Situații de Urgență al Primăriei Caransebeș arată că au fost afectate 65 de case, 100 de anexe gospodărești, 100 de grădini, subsolul Spitalului Municipal, Uzina de Apă, Centrul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Centrul de plasament „Buna Vestire”, Centrul pentru persoanele fără adăpost și 3 societăți comerciale. De asemenea, a fost avariat podul de peste pârâul Potoc în zona Tudor Vladimirescu și au fost afectate străzile Dîlmei, Protopop Ioan Tomici, Tudor Vladimirescu intersecție cu 1 Decembrie 1918, Cetății intersecție cu Ardealului, Ștefan Jianu, Simion Bărnuțiu, Ardealului, Decebal, Calea Severinului și Spitalului, în total 2000 de m liniari de carosabil.
Din nefericire, afectate de inundații au fost și mai multe localități de pe Valea Bistrei. Apa s-a revărsat din albia și a inundat sute de hectare cu culturi agricole, sute de curți și gospodării și din nefericire, apa a intrat și în casele oamenilor.
Sătenii din Băuțarul de Jos, Voislova, Var, Iaz, Obreja sau Marga, toate sate de pe Valea Bistrei, au privit neputincioși cum apa le intră în gospodării din toate părțile. Care au mai apucat, au pus pe la ușile caselor saci cu nisip sau chiar covoare și haine – numai să oprească apa să le intre în case.
În orașul Oțelu Roșu, apa Bistrei a rupt un pod și a inundat cel puțin 15 gospodării în zona Gura Jgheabului.

În comuna Obreja, apa a inundat peste 50 de gospodării și case. La Var, sute de terenuri agricole cu semănături au fost spălate sau acoperite de ape. La Zlagna, apa a intrat până și în biserica satului.
Apa a acoperit DN 58 Caransebeș – Hațeg pe mai multe porțiuni și pentru ore bune. Astfel, drumul a fost inundat în Caransebeș pe o porțiune de vreo 200 de metri, la Iaz – unde apa avea cel puțin jumătate de metru, dar și la Voislova sau Băuțar.
La Voislova, râul Bistra s-a umflat foarte mult având valuri de peste un metru și a distrus mai multe podețe spre terenurile agricole ale oamenilor.
Fiindcă a fost emis un cod portocaliu de posibile inundații în bazinul superior al Timișului și Bistrei, din cauza râurilor și torentelor ce se pot forma, la Oțelu Roșu a avut loc un comandament special. În locurile mai jose, cu potențial de pericol de inundație, au fost instituite posturi de supraveghere.

Comentarii

comentarii