Făşancul- lăsata secului la etnia germană din Banatul Montan VIDEO

Câte bordeie- atâtea obiceie , spune un proverb şi asta se poate vedea cel mai bine din ceea ce se întâmplă în Banat unde, conform datelor oficiale, trăiesc 18 etnii. Dacă la lăsata secului în preajma postului mare al paştelui, românii petrec şi chefuiesc la Balul Izmenelor, populaţia de etnie germană din Caraş Severin are un obicei mai aparte: tinerii şi nu numai, se maschează şi dansează toată noaptea. La petrecere participă cine vrea şi ştie să se distreze – toţi nemţii- cum se spune în Banat, dar sunt bineveniţi şi toţi ceilalţi prieteni şi vecini, numai să aibă loc fiindcă aceasta este mare problemă.

Pentru a alunga duhurile rele şi a aduce spor în casă şi sănătate, mascaţii mergeau înainte din casă în casă unde cu o mătură speriau gazda. Acum, lucrurile s-au mai schimbat şi totul s-a redus la o paradă a măştilor şi prezentarea acestora. Este momentul când fiecare se poate masca cum şi în ce vrea, totul depinzând de imaginaţie.
De organizare se ocupă în fiecare an Forumul Democrat al Germanilor din Reşiţa.

După ce măştile au fost prezentate, urmează premierea făcută de un juriu exigent iar mai apoi, dansul şi petrecerea, care ţin toată noaptea. La aceste petreceri generale, mai ales la făşanc, fiecare mănâncă și bea ce îşi aduce de acasă. Totul se pune pe masă şi se face schimb între participanţi. Asta dovedeşte că te poţi distra foarte bine şi cu bani puţini.

Chiar dacă germanii sunt organizatorii principali, toţi participanţii dansează şi petrec pe ritmuri de muzică românească, ţigănească, sârbească, ungurească şi chiar rusească. Un tânăr, Alexandru Ciapsa, spune că asta este normal în Banat, aici se ascultă şi se dansează pe ori ce muzică şi toţi se înţeleg foarte bine, indiferent de naţionalitate. Acesta este de fapt şi spiritul Banatului şi al Bănăţenilor.

Comentarii

comentarii