Festivalul „Laleaua pestriţă” revine în peisajul cultural cărăşean VIDEO

Festivalul „Laleaua pestriţă” revine în peisajul cultural cărăşean, după o întrerupere de câţiva ani, în încercarea de a apropia copiii de tradiţiile şi obiceiurile bunicilor şi străbunicilor din satul bănăţean.
„Este un festival care era pe punctul de a se pierde. Până în urmă cu câţiva ani, manifestarea era organizată împreună cu judeţul Timiş. Probabil că acea categorie de oameni care se ocupa cu astfel de festivaluri a ajuns la o anumită vârstă, iar pentru generaţia mai tânără nu mai făcea parte din interesul lor, ca modalitate de desfăşurare a unei manifestări culturale. Prin urmare, ne-am gândit să reînviem acest festival, de acolo de unde este corect să construim, respectiv, de la nivelul copiilor, pentru că educaţia permanentă trebuie făcută de la nivelul lor”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, prof. Ioan Benga.

Manifestarea este dedicată copiilor şi încearcă să îi apropie pe tineri de obiceiurile şi tradiţiile cărăşene. Festivalul „Laleaua pestriţă” a fost găzduit, joi, de Şcoala Gimnazială Nr. 9 din Reşiţa, ca un preambul pentru Ziua Internaţională a Copilului.

Cu acest prilej, tinerii au avut ocazia să afle câteva lucruri inedite şi despre planta care dă numele manifestării. Aceste flori deosebit de frumoase au o viaţă foarte scurtă şi trăiesc doar în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Braşov şi Bistriţa.

„Laleaua pestriţă este o plantă protejată. Acestor lalele le place un sol umed. De aceea şi trăieşte în număr mai mare în Lunca Pogănişului din judeţul nostru vecin, Timiş, unde a găsit un mediu prielnic de dezvoltare, deşi numărul exemplarelor, per total, este unul mic. În Caraş-Severin trăieşte în zona Jervani. Are o viaţă efemeră, pentru că este o floare care trăieşte până la şapte zile. Desenul florii este ca o tablă de şah, iar culorile variază, de la mov, până la alb”, a precizat biologul Alina Sinculeţ.

Manifestarea a cuprins o expoziţie de desene cu tema „Laleaua Pestriţă, precum şi momente artistice de poezie şi cantec, reunite sub motoul „Florile bucuriei”.

„Mă bucur că în cadrul şcolii noastre există cadre didactice care încearcă din toate puterile să valorifice tot ceea ce este frumos şi, din păcate, unepori uitat. Aceşti dascăli, însă, promovează de ani de zile aceste valori, adică tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri”, spune directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 9, Carmen Bortiş.

Festivalul „Laleaua pestriţă” este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa.

Comentarii

comentarii