VIDEO Festivalului de colinde şi datini ucrainene, ediţia a XX-a

Grupuri de colindători din Reşiţa, Caransebeş, Cornuţel, Copăcele, Sălbăgel şi Zorile au răspuns invitaţiei Uniunii Ucrainenilor din Romania, organizaţia Caraş-Severin şi au urcat sambătă, 17 decembrie, pe scena sălii Lira a Liceului de Artă “Sabin Păuţa” din Reşiţa unde a avut loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului de colinde şi datini ucrainene.
Deschiderea festivalului a fost făcută de dl. Ivan Liber, preşedinte UUR Caraş-Severin şi de dl Daniel Basaraba, preşedinte UUR Reşiţa şi a fost urmată de un inedit spectacol de colinde ucrainene într-o interpretare care a atras aplauzele celor prezenţi. In debutul festivalului au urcat pe scenă grupul de colindători din Reşiţa pregătiţi de preotul paroh Petru Popovici şi au fost urmaţi de grupul vocal feminin BARVINOC din satul Cornuţel, comuna Păltiniş.

Sceneta Naşterea lui Iisus a fost interpretată de grupul folcloric de bărbaţi din localitatea Zorile îndrumaţi de dl Ion Furdi. Au impresionat prin intrepretare şi ţinută colindătorii din Sălbăgel iar farmecul clasicelor colinde a fost redat de formaţia ZELENA LISCENA din Copăcele. Au continuat, în acelaşi ton, formaţiile CERVONA KALENA din Caransebeş, grupul de colindători seniori din Reşiţa care au interpretat colinde bisericeşti iar închiderea manifestării a revenit corului mixt GLASUL UCRAINENILOR, pregătiţi de prof. Ivan Liber.

“Această manifestare a fost cuprinsă în planul nostru anual de acţiuni şi au participat toate formaţiile artistice ale etniei ucrainene din judeţ. Ne-am adunat în această frumoasă locaţie ca să colindăm, să prezentăm obiceiurile de Crăciun ale ucrainenilor. Respectăm tradiţiile bunicilor şi străbunicilor noştrii care s-au stabilit pe aceste meleaguri la începutul secolului XX, în localităţile cunoscute deja ca fiind locuite majoritar de ucraineni, este vorba de: Copăcele, Cornuţel, Zorile şi Sălbăgel”, a declarat cu această ocazie preşedintele UUR Caraş-Severin, Ivan Liber.

Clasicele colinde ucrainene, interpretate de grupuri de colindători din Reşiţa, Caransebeş, Cornuţel, Sălbăgel sau Zorile au răsunat sambata, 17 decembrie, în sala Lira a Liceului de Artă “Sabin Păuţa” din Reşiţa unde a avut loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului de colinde şi datini ucrainene.


A consemnat Camelia Basaraba

Comentarii

comentarii