Ganduri pozitive, dorinta de a invata, un invitat special si mult suflet in capela ,,de la Lalescu”

O capelă plină de gânduri pozitive, câțiva elevi dornici să-și dezvolte capacitățile și să tindă către mai sus, un invitat special cu o gândire bine structurată…au fost elementele ce au creat cadrul unui dialog între două generații, dialog izvorât din nevoia noastră, a elevilor de azi și a cetățenilor de mâine, de a înțelege mecanismele după care funcționează lumea cotidiană.

Invitatul nostru, actorul Aureliu Surulescu, coordonator al ONG-ului ,,Neamunit ”, ne-a vorbit de la egal la egal, din perspectiva unui adult ce a trecut prin perioada unei adolescențe înțelese de-a lungul timpului, reușind astfel să transmită mesajul mult mai aproape de puterea noastră de înțelegere și conștientizare a valorilor prezentate de acesta. Problematica ridicată a fost diversă, de la crearea spiritului de echipă într-un grup de mai multe persoane și pâna la modul prin care putem extrage câte o informație din fiecare lucru care ne înconjoară, din fiecare experiență pe care o trăim. Am înțeles astfel că principiile după care se ghidează societatea se schimbă odată cu fiecare generație, că fiecare perioadă a vieții presupune regulile sale, pe care invitatul nostru ni le-a prezentat și a susținut să le respectăm, pentru că acestea vor duce către devenirea ca ființa completă. Exemplul cel mai relevant a fost comparația dintre copilărie și maturitate. La vârsta copilăriei și a adolescenței ar trebui să facem în proporție de 30% ceea ce ne place și în proporție de 70% ceea ce viața impune prin firescul ei. În schimb, la maturitate, procentele se schimbă, unul ocupând locul celuilalt, iar această paralelă a reprezentat, pentru mine, un principiu de bază pe care îl voi urma de acum înainte.

O altă lecție importantă a fost patriotismul și spiritul de unitate pe care un popor trebuie să-l dețină pentru a ajunge în acel punct înalt pe oricine și-l dorește atins. Cele două concepte au fost transpuse într-un limbaj accesibil, prin exemple clare care au făcut ca noi să înțelegem mult mai bine informația transmisă. Am putut trage așadar concluzia că iubirea de țară, familia,buna colaborare și colegialitatea se presupun și se condiționează reciproc, toate fiind esențiale pentru atingerea idealului unei nații.

Punctul final a fost reprezentat de ceea ce trebuie să înțelegem dincolo de barierele palpabilului, de limitele pe care veridicitatea le presupune. Acesta a fost credința și puterea sa extraordinară de a dezvălui căi pe care omul le poate urma în drumul său. Un așa de mare impact a avut asupra elevilor această discuție, încât unii dintre ei au solicitat să mai ramână încă o oră pentru a discuta cu invitatul nostru. Acest fapt relevă totul despre întâlnirea ce a avut loc la Colegiul Național ,,Traian Lalescu” Reșița.


A consemnat pentru www.infocs.ro

Voin Valentin, IX D

Comentarii

comentarii