Gata-i prăjitura? Iată 5 semne ca prajtura din cuptor este coapta

Am trecut cu totii prin asta cel putin o data: avem o pofta nebuna de o prajitura delicioasa, o pregatim cu mult drag si sarguinta, iar cand o scoatem din cuptor, suntem profund dezamagiti de rezultat. Uneori este prea rumenita, alteori este necoapta; oricare dintre aceste doua rezultate ne demoralizeaza si ne face sa ne intrebam: „Cum imi pot da seama cand este prajitura mea coapta?”.

Si daca te gandesti ca ne putem orienta dupa timpul de coacere specificat in reteta urmarita, da-ne voie sa te contrazicem: cuptoarele sau tavile pot fi diferite, asa ca putem fi surprinsi neplacut atunci cand scoatem prajitura din cuptor.

Exista, din fericire, cateva mici secrete de care ne putem folosi pentru a face mereu prajituri coapte perfect:

1. Testul cu scobitoarea. Probabil ati auzit despre aceasta modalitate de testare chiar daca sunteti la inceput in ale gatitului; este cea mai populara practica pentru verificarea prajiturilor din cuptor. Tot ce trebuie sa faci este sa infigi scobitoarea in mijlocul prajiturii – daca iese curata, atunci prajitura este gata; daca raman urme de aluat pe scobitoare, aceasta mai trebuie lasata la cuptor.

2. Prajitura se „strange”. Un semn ca o prajitura este coapta este retragerea marginilor sale spre centru; practic prajitura se desprinde de tava, fiind gata sa isi pastreze forma chiar daca va fi scoasa din cuptor.

3. Mijlocul prajiturii este elastic si pufos. Puteti testa asta urmatorul fel: apasati cu un deget pe mijlocul prajiturii; daca forma degetului vostru nu ramane imprimata pe prajitura, aceasta este gata.

4. Marginile prajiturii sunt mai inchise decat centrul acesteia. Iti poti da seama daca prajitura ta este gata si dupa culoarea pe care o are; o prajitura coapta are o culoare rumenie, cu extremitatile mai inchise decat centrul acesteia.

5. Verifica temperatura din interiorul prajiturii. Daca ai totusi dubii in ceea ce priveste coptul prajiturii, poti oricand sa folosesti un termometru pentru a masura temperatura pe care o are. Prajitura este coapta atunci cand temperatura din mijlocul acesteia este de aproximativ 100 grade Celsius.

[youtube id=”tzKe45e6H7A”]

Comentarii

comentarii