Hotararea Consiliului Europei: Romania NU va primi TEZAURUL inapoi de la Rusia!

Amendamentul elaborat de parlamentarii Viorel Badea și Tudor Panţâru, susținut și de trei parlamentari moldoveni, Liliana Palihovici, Valeriu Ghileţchi și Ana Guțu, intitulat amendamentul 10 privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia, a fost respins marți, 2 octombrie, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Tezaurul României a fost evacuat în timpul Primului Război Mondial, în Rusia, și avea în componență mai multe obiecte de patrimoniu național, 91,2 tone de aur, evaluate în prezent la 3.2 miliarde de euro. Din cantitatea de aur, 90% reprezentau monede de aur, iar 10% erau sub formă de lingouri de aur fin. Până în prezent, nu s-a recuperat nimic din tezaurul românesc!

Întregul tezaur a fost transportat în Rusia Țaristă, cu scopul definit de a fi protejat de armată germană care ocupase o parte importantă din România. În urma Revoluției bolșevice din Octombrie 1917, sovieticii au refuzat restituirea integrală a tezaurului, cea mai mare parte rămânând la Moscova, subiect sensibil și astăzi în relațiile dintre cele două țări.

 

„După ce am fost numit Guvernator şi am vizitat Tezaurul, fostul Guvernator a intrat în birou, a încuiat uşa, ceea ce m-a şi speriat puţin, a deschis seiful personal şi a scos un dosar mai învechit.  Era dosarul Tezaurului”, a povestit Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul Forumului „România Jună”, scrie Realitatea.

„În 1922 s-a întocmit acest dosar cu documentele originale, acordul dintre Guvernul nostru şi cel ţarist. Vreau să vă spun că, din 1922, se predă din mână în mână de la Guvernator la Guvernatorul următor, fiind un jurământ că BNR nu va renunţa niciodată la Tezaur. Să vă aşteptaţi ca, atunci când vi se va preda ştafeta, să primţi şi responsabilităţi”, a completat Mugur Isărescu.

 

Cu scopul adăpostirii tezaurului din fața amatelor Puterilor Centrale, acesta a fost trimis „la siguranță” în Rusia, de unde nu a mai fost niciodată recuperat în întregime, pierzându-se astfel tezaurul Băncii Naționale a României, diverse valori aparținând băncilor românești private sau a societăților comerciale și a persoanelor particulare, colecții întregi de artă, bijuterii și arhive.

ndiferent de hotărârea Consiliului Europei care preferă să ajute Rusia, în dauna unui stat membru al Uniunii Europene, România și românii nu se vor opri din a-și cere tezaurul înapoi! Un bun al României, al tuturor românilor, un drept cuvenit!

 

Citeşte şi: Topul tarilor cu rezerve mari de aur – Ce loc ocupa Romania?

Comentarii

comentarii