Ia româneasca promovata și la loc de cinste în Caraș Severin

În 24 iunie 2015, ziua celebrării Sânzienelor, pe simezele librăriei Semn de Carte din Reșița și-au găsit locul fotografii, care au adus în prim planul privitorilor, portul popular românesc. Expoziția ce cuprinde lucrări semnate de Bujorel Purice și Lucian Duca, a fost vernisată ieri 24 iunie, marcând în acest fel Ziua Internațională a Iei.

Participanții la eveniment, au venit venit îmbrăcați în cămăși cusute cu îndemanare și drag de femeile din mediul rural, acolo unde s-a născut tradiția populară.

“S-ar putea întîmpla fel de fel de miracole. Dar trebuie să te învețe cineva cum să le privești, ca să știi că sunt miracole. Altminteri nici nu le vezi. Treci pe lângă ele și nu știi că sunt miracole. Nu le vezi.’’ , a citat din “Noaptea de Sânziene” de Mircea Eliade, în deschidere, Camelia Duca organizatoarea acțiunii.

O întâmplare fericită cu iz de miracol a fost și întâlnirea prietenească ce a avut loc la Libraria Semn de Carte. Cei prezenți au privit cu drag spre trecut la lucrările de pe simeze, la fotografiile realizate cu un an în urmă, în ziua în care s-a sărbătorit ia și brâul bănătean. Această manifestare inițiată de Paula și Vasile Nemțu, este deja cunoscută și apreciată în Banat, în țară, dar și peste hotare, în locurile în care Vasile Nemțu a purtat cu mîndrie iia noastră: Belgia, Franța și Germania.

Despre Sânziene, tradiții și obiceiuri a vorbit cu acest prilej Paula Nemțu, care își amintește cu drag despre această sărbătoare petrecută la Vrani, la bunicii ei, locul unde în fiecare an florile ce dau numele sărbătorii, erau prinse în cununi și puse la porți, acolo unde locuiau fete de măritat.

“Sânzâiene în cununi,/ Obiceiu-i gin străbuni,/ Fecele-n mănunchi li leagă/ Cunună, cunună dragă!”…./ Sânziene flori ge vară/ Ge leac bun în prag de sară,/ Gesleagă blăstămiile/ Și leagă dragostiile! (Ileana Cornelia Neaga).

Ca exemplificare, femeiile prezente au împletit coronițe din florile care dau numele acestei sărbători, podoabe pe care le-au purtat mai apoi, cu drag .

A fost o întâlnire prietenescă în zi de sărbătoare, ziua în care biserica ortodoxă sărbătorește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cunoscutul compozitor și dirijor Sabin Pautza, a venit la manifestare, unde a povestit că fetele lui, stabilite în America, poartă cu mândrie Iia românească, un obiect de artă, care ne identifică cu acest spatiu minunat, ne dă prestanță și originalitate.

Adriana Telescu – preluare Metarsis

Comentarii

comentarii