Iahnie simplă de fasole
Un produs traditional,foarte gustos si aromat.Se poate prepara intr-o multitudine de variante,ingredientul de baza fiind fasolea.Eu am ales sa prepar astazi,iahnie de fasole simpla,de post.Cum spuneam si mai inainte,in jurul preparatului de baza se poate opta dupa gustul si pofta fiecaruia pentru:ciolan(vezi reteta),carnat,kaizer,etc.Toate sunt la fel de gustoase si se prepara simplu si usor.Va invit sa parcurgem impreuna reteta pentru iahnie de fasole simpla,de post.
– fasole uscata…500 g
– morcovi…1 bucata
– patrunjel…2 bucati
– telina…1 felie
– ceapa…1 bucata
– ardei…1 bucata
– rosii (pasta de rosii)…1 lingura
– usturoi…2 catei
– pasta de ardei rosu…1 lingura
– ulei…50 ml
– sare,piper,foi de dafin,cimbru uscat…dupa gust
– timp de preparare…~ 1 ora si 40 minute
Etape de lucru:
1. Pregatim ingredientele enumerate mai sus.
2. Se alege si se spala fasolea (pentru a scurta timpul de fierbere este bine sa puneti fasolea intr-un vas cu apa cu cateva ore inainte,eu o pun din seara precedenta)
3. Punem la foc o oala cu 4litri de apa in care adaugam sare.
4. Cand apa da in clocot adaugam fasolea si o lasam sa fiarba.
5.Dupa ce este fiarta o scoatem cu o paleta intr-un vas.
6. In timp ce fierbe fasolea se curata,se spala si razuieste zarzavatul.
7. Intr-o cratita cu ulei fierbinte se caleste ceapa razuita, se adauga restul zarzavatului (razuit), se lasa la foc inca 10 minute(in timp ce se amesteca intermitent), se adauga: sare,piper,pasta de ardei,pasta de rosii,o crenguta de cimbru si la urma fasolea.
8. Peste compozitie se toarna apa fierbinte pana aproape de partea superioara a boabelor de fasole
9. Se lasa la fiert inca aproximativ 30 minute (timp in care se amesteca intermitent). Inainte cu 10 minute de incheierea firberii se adauga o foaie de dafin.
Vă doresc,poftă buna!
Reteta de Angela Petric
Vezi si alte retete ale Angelei AICI http://www.reteteangela.com/2013/11/iahnie-de-fasole.html