În Valea Almăjului a început recoltarea prunelor de vară pentru răchia din toamnă VIDEO

În livezile din Banatul Montan a început recoltarea prunelor de vară. În acest an, sătenii din Banatul Montan spun că au mai puține prune de vară din cauza secetei, astfel că producția de răchie este redusă anul acesta în Valea Almăjului. Dacă anul trecut au umplut câte 4 si 5 căzi, anul acesta, abia vor reuși să umple o cadă. Din borhotul obținut într-o cadă, almăjenii obțin aproximativ 60 l de țuică. 

Puține, dulci, zemoase și foarte gustoase sunt prunele de vară în acest an.  Anul acesta recolta este la jumătate față de anul trecut, pe majoritatea livezile nu găsești nici o prună de mâncat, așa că țuica va fi mai puțină.

Înghețul din primăvară și seceta ce a urmat au făcut ca în acest an producția să fie foarte mică. Din cauza căldurii, culesul a început mai devreme cu două săptămâni.

Puținele fructe sunt culese în această perioadă la Lăpușnicu Mare. Din ele se face răchia de vară pentru la iarnă. Dacă mai rămân prune, femeile fac și dulceață sau compot. Dar pentru astea sunt bune prunele de toamnă. E bine de știut că răchia va fi puțină în acest sezon și trebuie bine drămuită ca să ajungă până vara viitoare.

De la 25 lei/litru cât era prețul anul trecut, deja în această perioadă, răchia de prună se vinde cu 40 de lei litrul. CU siguranță că prețul va crește și mai mult în perioada de iarnă. Noroc că almăjenii au învățat bine aceste lecții și sunt prevăzători. În anii cu producție mare, ei pun de-o parte câte un vas cu răchie pentru anii cu recoltă mai slabă așa cum este 2022.

În această zonă frumoasă din Banatul de munte, licoarea obținută din prunele fermentate și duse la cazan, răchia de Banat, este considerată ca aliment pentru țăran. Licoarea nu lipsește din nici o casă și nu există nuntă, botez, petrecere sau pomană, fără răchie. La fel cum sunt primiți și goștii – cu un pahar de răchie bătrână.  

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii