Inaltarea Domnului si Ruga satului la Berzovia în Caras Severin VIDEO

La Înălţarea Domnului sau Ispasul cum este denumită în popor marea sărbătoare, la Berzovia se ţine ruga satului. Pregătirea de ruga se face cu câteva zile înainte, atunci când gospodinele pregătesc sarmalele, friptura de porc şi prăjiturile, pe care le servesc la „gosti”. În prima zi la Ispas, se aşteaptă gosti, care vin la gazde pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii.
Ziua Eroilor a fost marcată și la Reșița, printr-un ceremonial religios si militar. La eveniment, au participat reprezentanti ai instituțiilor publice si ai cadrelor militare în rezervă. Ceremonialul din Parcul Tricolorului a inceput cu intonarea imnului Romaniei si cu un moment de reculegere in memoria eroilor. Evenimentul a continuat cu serviciul religios si cu depunere de coroane si jerbe de flori la monumentul eroilor.

Ruga satului la Berzovia în Caras Severin

Sărbătoarea aceasta se moşteneşte din bătrâni şi se păstrează de sute de ani, de când este satul, şi sfântul respectiv, sau de sărbătoarea respectivă, este şi hramul bisericilor din sat.
La Berzovia, localitate apărută în urmă cu vreo 2080 de ani pe urmele fostului castru roman Berzobis, manifestarea începe cu un serviciu religios la biserica satului. Sătenii în frunte cu primarul Ioan Pop, au depus o coroană de flori la monumentul eroilor din curtea bisericii, după care, oamenii merg acasă unde îşi vor primi musafirii la masa de sărbătoare.

Sărbătoare cu dublă semnificaţie, astăzi, în localitatea Berzovia de pe Valea Bârzavei din judeţul Caras Severin. De Ziua Eroilor, este celebrata şi ruga satului. În Berzovia, petrecerea de rugă se ţine în fiecare an în fața căminului cultural din centrul comunei. Sărbătoarea începe pe la ora 12 la Monumentul Eroilor din faţa bisericii cu slujba de pomenire şi depunere de coroane în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţa, libertate şi dreptate. Apoi, toată lumea merge la masă. Pe la ora 18, localnici şi musafirii se adună în fața cămunului, acolo unde li s-a pregătit un program artistic susţinut de tinerii satului. După acest program al tinerilor, pe scena amenajată adhoc, atmosfera de mare sărbătoare va fi întreţinută de cunoscuta interpretă de muzică populară, Ramona Vița alături de formația sa.

Seara continua cu dansuri populare în costum popular, în faţa bisericii sau dacă plouă, la cămin. Apoi se continua cu dânsul sau horă mare la care participă majoritatea sătenilor. Cei mai tineri joacă, ier de pe margini îi privesc cu admiraţie bătrânii satului.

Sărbătoarea tine 2 zile. Acasă se face masa specială, de sărbătoare şi se primesc musafirii cu care se petrece. În familia lui Alin Heger, tânărul viceprimar la comunei, sărbătoarea și tradiția sunt respectate cu sfințenie. Toți din familie, fie că sunt mai de aproape, sau mai de departe, vin acasă. Femeile, se întrec în pregătirea celor mai bune – dar tradiționale – feluri de mâncare. Nu lipsesc de pe masă supa din găină de casă cu tăiţei, sarmalele, friptura de porc, miel sau viţel, după care urmează prăjiturile. Nu lipsesc din meniu băuturile de toate felurile, unde la loc de cinste stă răchia de prune. Una de vreo 25 de ani vechime și ,,galbină ca uloiul”.

De la ,,buna a bătrână” care are aproape 90 de ani și până la strănepoatele de vârstă școlară, toată lumea stă la masă. Oamenii își povestesc de ale lor, beau și mănâncă, fac glume și marele absent căruia nu-i simte nimeni lipsa, este televizorul. Acolo se vorbește și lumea se simte bine, fara acest intrus care distrage atenția.

Comentarii

comentarii