Învățământ în limba maternă doar … parțial

Aproape 1.800 de copii provenind din familii aparținând minorităților naționale au beneficiat de învățământ în limba maternă. Doar trei minorități au programe de studii pentru toate cele patru paliere ale învățământului preuniversitar: croată, germană şi sârbă.

În judeţul Caraş-Severin şapte minorități naționale beneficiază de învățământ în limba maternă: cehă, croată, maghiară, ucraineană, sârbă, germană şi rromă. În anul şcolar precedent au funcţionat 137 de clase/grupe, care au cuprins 1797 elevi. Din raportul prezentat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean doar minoritățile germană, sârbă şi croată beneficiază de programe de studii în limba maternă pe cele patru paliere ale învățământului preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial şi liceal. Cei mai puțini cursanți sunt la limba maghiară (13), care au programe de studii doar la nivelul grădiniţei, în timp ce ceha (75 elevi) şi ucraineană (179) se învață la nivelul grădiniței, şi scolii primare şi gimnaziale.

Se pot distinge două tipuri de clase şi anume clase care studiază toate materiile în limba maternă, iar din acest punct de vedere doar în limba germană există astfel de programe de studii, şi clase în care se studiază limba maternă ca o altă materie. Printre problemele existente se numără finanțarea acestor tipuri de clase şi resursele umane.

Comentarii

comentarii