Ketchup de casa – fara conservant –

Nu se putea altfel! Dupa gogosari in otet si bulion, ketchup-ul sta la loc de cinste in camara mea. Avand un buchet aromatic mult mai bogat ca bulionul, obisnuiesc sa-l folosesc la multe preparate, cate un pic, doar pentru aroma! Se prepara usor, si destul de repede, asa ca va sfatuiesc sa incercati, credeti-ma, merita efortul!

Avem nevoie de:
                          – rosii…3 kg
                          – ardei capia…1 kg
                          – ceapa,,,0.5 kg
                          – telina radacina…200-300 g
                          – usturoi…4-5 catei
                          – zahar…100 g
                          – otet…50 ml
                          – foi de dafin…1-2 bucati
                          – cimbru uscat…cateva fire
                          – sare(grunjoasa),piper…dupa gust
*timp de preparare…~ 2 ore
**gramaj pentru 1.5 kg de ketchup, dublati sau triplati reteta pentru alte cantitati!
Nota: – daca doriti un ketchup picant, puteti adauga 1-2 ardei iuti!
Etape de lucru:
1. Pregatim ingredientele enumerate mai sus, alegem si spalam legumele.
Preparare ketchup etapa - 1
2. Curatam si taiem rosiile felii, apoi prin masina de bulion, storcator sau traditional prin fierbere si strecurare, separam pulpa de samburi si coaja. Maruntim ardeii, ceapa, telina si usturoiul cu ajutorul unui blender sau masina de tocat.
Preparare ketchup etapa - 2
3. Punem la fiert sucul de rosii (putem folosi si bulion preparat daca avem!)
Preparare ketchup etapa - 3
4. Cand sucul de rosii da in clocot, adaugam ceapa, telina, usturoiul si ardeiul capia. Amestecam bine.
Preparare ketchup etapa - 4
5. Acum adaugam sarea, zaharul, cimbrul, otetul si foaia de dafin. Amestecam bine si lasam compozitia la fiert aproximativ 1.5 ore (foc potrivit), cu amestecare intermitenta.
Preparare ketchup etapa - 5
6. La scurgerea timpului de fierbere, compozitia devine putin vascoasa si isi schimba culoarea, semn ca suntem la final, scoatem foaia de dafin, adaugam piperul, amestecam bine si oprim focul.
Preparare ketchup etapa - 6
7. Cu ajutorul unui polonic punem ketchup-ul in borcanele dinainte pregatite, curate si uscate! Capsam etans si trecem la etapa urmatoare, dustuirea (sterilizarea)!
Preparare ketchup etapa - 7
8. Borcanele cu ketchup,inchise ermetic, le asezam intr-un vas in care punem pe fund in interior un prosop de bucatarie, turnam apa calduta, si deasupra peste capace punem un prosop de bucatarie umed. Lasam vasul la foc potrivit aproximativ 15-20 minute, apoi oprim focul.
Preparare ketchup etapa - 8
9. Scoatem borcanele cu grija sa nu ne ardem si le asezam intr-un pat cald pana a doua zi. A doua zi putem pune borcanele in camara, ketchup-ul este gata!
Preparare ketchup etapa - 9
Va doresc, spor la lucru, si pofta buna!
Angela Petric

Comentarii

comentarii