La ceas de bilanţ – 29 de ani de activitate a Forumului German Resita

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa a organizat în data de 13 iulie 2016 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” adunarea de bilanţ a celui de-al 29-lea an de activitate.

Preşedintele asociaţiei Erwin Josef Ţigla a prezentat împreună cu locţiitorul său, dr. ing. Christian Paul Chioncel, ajutat fiind de cadrele didactice care predau în municipiul Reșița în limba germană Sonia Maria Chwoika și Yvonne Christa Demenyi bilanţul acesteia pe perioada 16 iulie 2015 – 13 iulie 2016, perioadă în care au fost organizate sau coorganizate 275 de manifestări. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2015, cea de-a 25-a ediţie), „Zilele Literaturii Germane la Reşiţa” (în aprilie 2016, cea de-a 26-a ediţie), a 21-a ediție a „Paradei Portului Popular German la Reșița” precum şi concursul cu caracter internaţional „Copiii desenează ţinutul natal” (în aprilie 2016, cea de-a 13-a ediţie). În cele 275 de manifestări sunt cuprinse şi cele 31 cu caracter religios precum şi 60 de expoziţii diferite.
Din 19 noiembrie 1987, de când asociaţia funcţionează, au fost organizate sau coorganizate până în prezent în total 4.029 de manifestări.

În acest an de activitate, asociaţia a editat un număr de şase titluri de carte, două CD-ROM-uri, 19 de plicuri filatelice ocazionale şi a realizat tot atâtea ştampile poştale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite. De asemenea a fost realizată o medalie dedicată manifestărilor din cadrul proiectului „Reșița: 245 de ani”.

Revista lunară „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociaţiei“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. În luna iulie 2016 a ajuns la numărul 319. De asemenea au apărut un număr de 95 de ediţii speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Periodicul „împreună, miteinander, együttesen“ a apărut până în prezent de 40 de ori, din care un număr în acest an de activitate. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2015 și în iunie 2016, numărul total de apariţii ale acestuia fiind de treisprezece.

După prezentarea bilanţului a urmat un program cultural-artistic cu formaţia de dansuri populare germane „Enzian” (coordonatori: Marianne şi Nelu Florea), cu George Gassenheimer și Vincenzo Cerra din cadrul formaţiei muzicale „Banater Bergland”, cu grupurile „Intermezzo” și „Duo Gassenheimer”, precum şi cu corul „Franz Stürmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate din Reşiţa. De asemenea au fost expuse desene şi sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina şi Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcţionând în cadrul organizaţiei germane din Reşiţa.

În calitate de oaspeți de onoare ai adunării de bilanț au fost prezenți pentru prima oară la Reșița membri corului „Radautzer Liedertafel” din Rădăuți / jud. Suceava, dirijor: Eduard Mohr.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii